advertentie

Bijna negen ton voor startersleningen, maar nog steeds niet genoeg voor iedereen

Het aantal aanvragen voor een starterslening in Schiedam is volgens de gemeente de afgelopen maanden fors gestegen. Het steeg zelfs zo snel dat er geen geld meer was om nieuwe starters te helpen met een lening. Om dit weer mogelijk te maken wil de wethouder het fonds voor de starterslening vergroten met 875 duizend euro.

Bron: Twee
Bron: Twee
redactie

door redactie

maandag 26 februari 2024 16:47

De starterslening is bedoeld voor beginnende huizenkopers om, bovenop een hypotheek, extra geld te kunnen lenen om een huis te kopen, met weinig extra maandelijkse lasten. Zo zijn er de eerste drie jaar geen maandlasten voor de lening, daarna ligt de rente tussen de één en twee procent. Dat is lager dan het rentepercentage bij een bank. Voor de starterslening in Schiedam komen alleen mensen in aanmerking die een binding hebben met de stad, zoals mensen die zelf in Schiedam wonen.

In 2023 zijn er 49 starters geholpen met de gunstige lening. Doordat er per starter gemiddeld minder werd aangevraagd dan de maximale 35 duizend euro, konden er meer mensen geholpen worden dan de 25 leningen waarop gerekend was.

Met het extra budget kunnen er minimaal nog eens 25 beginnende huizenkopers een lening krijgen, elk van maximaal 35 duizend euro. Volgens de wethouder zal naar verwachting zelfs met deze aanvulling nog steeds te weinig budget beschikbaar zijn om aan alle aanvragen voor startersleningen te kunnen voldoen.

De gemeenteraad vergadert op 5 maart over dit voorstel in de raadscommissie.