advertentie

Cameratoezicht verlengd in bijna heel Schiedam

De burgemeester van Schiedam heeft in een brief aan de gemeenteraad laten weten het cameratoezicht op vijf van de zes plekken in de stad te verlengen. De camera’s op het Stationsplein, Van ’t Hoffplein, Beatrixpark, Hof van Spaland en Parkweg-Mgr. Nolenslaan blijven tot 31 december 2026 staan. Alleen op de Mälmo in Schiedam-Noord is besloten het cameratoezicht op te heffen.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 27 februari 2024 16:50

De camera’s staan er al ruim negen jaar. Ze zijn geplaatst om de politie extra ogen te geven in de buurt. De beelden worden 24 uur per dag opgenomen en de opnames worden 28 dagen bewaard. In de nachtelijke uren worden de beelden zelfs live bekeken. De beelden kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal bij incidenten.

Op de Mälmo is het aantal meldingen teruggelopen van 76 in 2020 naar 30 in 2023. Volgens de politie is het door dit kleine aantal meldingen niet meer noodzakelijk om in het gebied cameratoezicht te hebben.

Sinds 2020 is het aantal incidenten op bijna alle plekken gedaald. Behalve op de Parkweg en Mgr Nolenslaan, daar stijgt het aantal incidenten van 266 in 2020 naar 355 in 2023. De burgemeester vindt het belangrijk om op deze plekken toezicht te houden, de redenen daarvoor lopen uiteen van zomerdrukte, alcohol en drugsproblematiek tot aan het gebruik van de beelden tijdens strafrechtelijk onderzoek.