advertentie

Zoveel tol ga je betalen als je door de nieuwe Blankenburgverbinding wilt rijden

Het duurt nog tot het einde van het jaar voordat je gebruik kunt maken van de nieuwe Blankenburgverbinding bij Rozenburg, meldt Rijnmond. Rijkswaterstaat heeft bekendgemaakt dat de opening in december is én verteld hoeveel tol je moet betalen.

Zoveel tol ga je betalen als je door de nieuwe Blankenburgverbinding wilt rijden
Foto: Rijkswaterstaat
redactie

door redactie

woensdag 28 februari 2024 09:54

Goed om te weten is dat de tarieven gelden voor het eerste jaar na de opening en die tarieven elk jaar kunnen wijzigen. Een motorvoertuig tot en met 3.500 kg (bijna alle auto's en motoren) gaan 1,45 euro betalen. Zwaardere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen betalen 8,70 euro voor een enkeltje. Aanhangers en caravans mogen gratis mee.

Een rit door de tunnel van het centrum van Rozenburg naar het centrum van Vlaardingen duurt straks ongeveer 12 minuten, heeft mediapartner WOS uitgezocht. De afstand is 12 kilometer. Op dit moment is het alternatief de Beneluxtunnel. Die route van 20 kilometer kost je, als er geen file staat, zo'n 19 minuten.

Automatisch betalen

Betalen kan zowel vooraf als achteraf. Het werkt als volgt: camera's registreren het kenteken van je voertuig als je over deze snelweg, de A24, rijdt. De makkelijkste manier is om het geld automatisch te laten afschrijven van je rekening. Daarvoor moet je je aanmelden bij één van de bedrijven die de betaling regelen.

Je kunt ook per keer dat je door de tunnel rijdt betalen. Dat kan maximaal zeven dagen vooraf en maximaal drie dagen achteraf. Het is belangrijk dat je dit zelf in de gaten houdt, want je krijgt geen bericht dat je moet betalen (behalve als je te laat bent met betalen)

De Blankenburgverbinding is een nieuwe snelweg (A24) die Vlaardingen met Rozenburg verbindt. De snelweg telt twee tunnels: de Maasdeltatunnel (onder het Scheur) en de Hollandtunnel (onder de polder bij Vlaardingen). De Blankenburgverbinding is vooral bedoeld om de drukke Beneluxtunnel (A4 bij Schiedam)te ontlasten.

In december open

Rijkswaterstaat heeft ook laten weten dat in december de eerste auto's door de Blankenburgverbinding rijden, een precieze datum is nog niet bekend. Dat is wel volgens planning, want 2024 is altijd aangehouden als afronding van het project.

Dat leek niet altijd vanzelfsprekend, want vorig jaar liep de aanleg anders dan gepland. Het afzinken van een van de tunneldelen in het Scheur liep maanden vertraging op.

Eerst brak tijdens het afzinken een kabel waardoor een tunneldeel tegen een kade sloeg. Bij een tweede poging gooide een storm roet in het eten en moest het afzinken opnieuw uitgesteld worden.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond