advertentie

Ontsnapte tbs'er Kendrick M. liet ex-vriendin kiezen tussen haar eigen leven en dat van haar kind

Toen Schiedammer Kendrick M. zijn ex-vriendin 'Loïs' ruim een jaar geleden neerstak, liet hij haar kiezen tussen haar eigen leven en dat van haar 5-jarige zoontje. Dat zegt het slachtoffer dat met meer dan tien steekwonden zwaargewond raakte. De ontsnapte tbs'er M. stond terecht in de rechtbank.

Ontsnapte tbs'er Kendrick M. liet ex-vriendin kiezen tussen haar eigen leven en dat van haar kind
Stockfoto rechtbank
redactie

door redactie

woensdag 28 februari 2024 13:56

Volgens justitie is het een wonder dat Loïs de beestachtige aanval overleefde. Het Openbaar Ministerie eist achttien jaar cel voor de verdachte. Ook zou hij de resterende drie jaar van een eerdere veroordeling voor doodslag alsnog moeten uitzitten.

M. had een vooropgezet plan om de vrouw te vermoorden, zegt de officier. Hij zou gekrenkt zijn geweest, omdat zij een dag eerder hun relatie had verbroken. Ook zou hij volgens RTV Utrecht jaloers zijn geweest, omdat hij dacht dat zij iets met een andere man had.

Loïs en Kendrick hadden elkaar twee jaar eerder ontmoet op Facebook. M. zat toen al in een tbs-kliniek, maar dat verzweeg hij lang voor haar. Na anderhalf jaar bellen en mailen vertelde hij hoe het zat. Omdat hij zo lief en innemend overkwam, ging ze door met de relatie en bezocht ze hem wekelijks. Toen ze ontdekte dat hij er meer vriendinnen op na hield, verbrak zij de relatie.

Een dag later vroeg M. verlof aan. Hij wist te ontsnappen en met de hulp van de zoon van een goede vriendin reed hij naar Loïs in Soest. Toen zij en haar zoon thuiskwamen, stapte M. achter hen aan.

Loïs is niet haar echte naam, maar een schuilnaam. Ze woont niet meer in haar flat in Soest, maar is nog altijd doodsbang dat Kendrick M. haar iets aan zal doen. De vrouw was bij de zitting in de rechtbank aanwezig.

In het appartement in Soest speelde zich een horrorscenario af. M. stuurde het zoontje naar de woonkamer en Loïs naar de slaapkamer. Daar gooide hij haar op bed, probeerde haar te wurgen en sloeg haar gezicht kapot. Een van de twee zou doodgaan, zij of haar zoontje, zou hij hebben geroepen.

Loïs wist een busje pepperspray te pakken, maar het verouderde spul had nauwelijks effect. M. sleepte haar aan haar haren naar de woonkamer. Hij pakte een groot vleesmes en stak meerdere keren op haar in. Hij keek haar in de ogen en riep herhaaldelijk dat hij haar dood ging maken.

Zoontje

Het zoontje van Loïs zag hoe M. zijn moeder probeerde te wurgen en op haar instak. Tijdens een speciaal kinderverhoor vertelde hij hoe zij Kendrick smeekte om te stoppen. Maar M. ging op haar zitten en bleef steken. De vrouw was aan het einde van haar krachten, maar zij gaf niet op omdat zij bang was dat haar zoontje ook vermoord zou worden.

Toen M. even stopte, lukte het haar om op te staan en met haar zoontje naar het balkon te vluchten. De buurvrouw hoorde haar schreeuw om hulp en Kendrick M. nam de benen. Later die dag werd hij opgepakt in Bergschenhoek, de plaats waar zijn jonge helper en diens moeder wonen.

Inlogcode

Volgens M. was hij bij Loïs langsgegaan om de inlogcode van zijn internetbankrekening op te halen. Hij wilde daarna met hulp van een kennis naar Spanje vluchten. Zij hadden rustig gepraat, maar hadden ruzie gekregen toen zij die code weigerde te geven. Hij had haar uit boosheid geslagen en zij had hem vanuit het niets met pepperspray bespoten, zei Kendrick.

Terwijl hij bijna niets meer zag, pakte zij vervolgens een mes. Hij probeerde het af te pakken en werd daarbij in zijn handen gestoken. Volgens M. namen zijn instincten het toen over. Hij kreeg het mes te pakken, maar zij bleef op hem af komen. Met zwaaiende bewegingen zou hij haar hooguit vijf keer hebben geraakt.

Ongeloofwaardig

De officier van justitie noemt de verklaring van M. totaal ongeloofwaardig en aantoonbaar onjuist. Veertien messteken hadden onder meer een klaplong, een gevaarlijke buikwond, botbreuken en een doorgesneden pees tot gevolg. Bloeduitstortingen in haar hals en gezicht bewijzen dat M. heeft geprobeerd haar te wurgen en haar gezicht heeft gestompt.

Dat Kendrick M. zijn inlogcode kwam halen, gelooft de officier ook niet. Hij had zelf zijn bankpas en op zijn rekening stond nauwelijks geld. Volgens het slachtoffer heeft hij haar ook helemaal niet naar zijn inlogcode gevraagd en kwam het geweld vanuit het niets.

De psychiater en psycholoog die M. onderzochten, concluderen dat hij in hoge mate psychopathische problemen heeft. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Behandeling wordt volgens de psychiater lastig, omdat klinieken niet goed weten wat ze met hem aan moeten.

Ik word weggezet als jaloerse man die een relatiebreuk niet kon verwerken, maar ik was hier de onzekere zoekende man.

De advocaat van M. twijfelt aan de verklaringen van het slachtoffer. Zo waren de verwondingen niet diep en potentieel dodelijk. Ook vindt hij het verhaal van zijn cliënt dat er sprake was van zelfverdediging wel degelijk geloofwaardig.

Kendrick M. zelf zegde in zijn laatste woord: "Ik word weggezet als jaloerse man die een relatiebreuk niet kon verwerken, maar ik was hier de onzekere zoekende man. De berichten die ik met haar uitwisselde laten niet zien dat er nog een romantische relatie was."

Volgens hem is het een regelrechte leugen van Loïs dat hij haar de keuze had gegeven tussen haar en haar kind. Hij vindt het vooral spijtig voor haar zoontje wat er is gebeurd. "Het liefst zou ik hem de hele schadevergoeding geven", zei hij tot besluit.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak in de zaak.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.