advertentie

Rekenachterstand bij jongeren: ‘Bij de kassa gaat het al niet meer’

Jongeren hebben meer moeite met rekenen. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs. Één van de uitkomsten: 75 procent van de tweedeklassers op het vmbo haalde dat jaar het basisniveau niet. Twee test op straat de rekenvaardigheid bij Schiedammers. Kunnen zij hoofdrekenen?

Lizzy Brocaar

door Lizzy Brocaar

woensdag 28 februari 2024 14:22

“Wat is zeven keer zes?” Hier konden alle voorbijgangers een juist antwoord op geven, na een korte ‘uhm’. De helft van de mensen die wij op straat spraken hadden zelfs alle sommen goed.

De Schiedammers merken dat de jongeren om zich heen minder goed zijn in hoofdrekenen. “Als ze bij de kassa twee dingen op moeten tellen, dan gaat het al niet meer.” Een andere Schiedammer herkent dit en telt altijd mee bij de kassa: “Als het iets afwijkt, vraag ik om het bonnetje, want dan staat er een fout op.” 

De slechte rekenvaardigheid bij jongeren zou volgens de Schiedammers ontstaan zijn door mobiele telefoons. “Er is tegenwoordig voor alles wel een programma. Je hoeft zelf niet meer te rekenen”, zegt een Schiedamse vrouw. Een man merkt het ook. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook mijn telefoon gebruik om dingen uit te rekenen.”