advertentie

Drie jaar na opening een dwangsom aan de broek: ‘echt absurd, wij zijn zo hopeloos’

Ruim tweeënhalf jaar na de feestelijke opening zit het HD-Life Community Center met de handen in het haar. Voorzitter Stefan Lakhichand is enorm teleurgesteld door de gemeente Schiedam. De organisatie voelt zich aan het lijntje gehouden. “Is dit dan de manier hoe je met de vrijwilligers omgaat in Schiedam?”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 29 februari 2024 12:43

De locatie wordt voor tal van activiteiten gebruikt, bijvoorbeeld door twee kerkgemeenschappen. HD-Life wil nog meer doen, maar zit in een conflict met de gemeente Schiedam. Het pand heeft de bestemming ‘kantoor’ en is dus volgens de gemeente niet bestemd voor dit soort activiteiten. Aan de De Brauwweg zitten onder andere ook een sportschool en een zalencentrum. Daarom heeft de organisatie nog steeds de hoop op een ontheffing, net als de buren.

‘De gemeente noemde het zelf een geweldig initiatief’

Driemaal komen inspecteurs langs om een rapport op te stellen. Maar de gegevens blijven dermate lang op de plank liggen dat de dossiers niet kunnen worden opgesteld. Lakhichand denkt wel te weten waarom het contact met de gemeente zo stroef gaat. “Drie weken voordat de eerste handhaver kwam, was het de gemeente zelf die het opende en die in de speech aangaf dat het een geweldig initiatief was".

Naast het centrum zitten een sportschool en een trouwzaal, in panden die ook als bestemming 'kantoor' hebben. “Deze bestemming biedt andere mogelijkheden waar je ontheffing voor kan krijgen. Als het bij hen kan waarom kan het bij ons niet? We wilden met de gemeente hierover in gesprek, maar die kans werd ons niet gegund.”

De deadline wel of niet gehaald

HD-Life Community Centre moet tal van stukken aanleveren voor een vooroverleg met de gemeente. Lakhichand geeft bij de gemeente aan deze deadline niet te gaan halen. “Dat was geen probleem zeiden ze. De deadline werd met veertien dagen verlengd. Toen hebben we de stukken op tijd aangeleverd.” Toch wordt er een besluit genomen wat negatieve gevolgen heeft voor het centrum. “Ze zeiden dat de reden was dat we de deadline niet gehaald zouden hebben.” In december 2023 krijgt de organisatie een brief van de gemeente: ze moeten het pand voor 22 april verlaten, anders volgt er een dwangsom van 13.770 euro.

‘Ik schrik hiervan’

De gemeente laat aan Twee het volgende weten: ”Vorig jaar nog is afgesproken dat HD-Life een vergunningaanvraag zou indienen, zodat de plannen nogmaals zouden kunnen worden beoordeeld. Ondanks herhaalde verzoeken is men er niet in geslaagd een complete aanvraag aan te leveren. De gemeente was daarom genoodzaakt de aanvraag buiten behandeling te stellen.”

Lakhichand schrikt hiervan. “Echt absurd. Ik weet niet hoe ik hierop moet reageren. We zijn hopeloos.” Hij vindt dat alle opties hadden moeten worden bekeken. “Ze hebben ons aan de kant geschoven en geen kans gegeven en dat is waar de frustraties vandaan komen.”