advertentie

Vlaardingse verzetsstrijders geïdentificeerd op 82 jaar oude foto

Op 8 april 1941 werden vijf verzetsmannen, die lid waren van de Vlaardingse verzetsorganisatie De Geuzen, afgevoerd naar concentratiekamp Buchewald. Van dat moment werd een foto gemaakt door de zus van de Vlaardingse Geuzenleider Arij Kop. Nooit kon achterhaald worden wie de vijf afgevoerde mannen waren, tot nu toe.

Bron: Streekmuseum Jan Anderson
Bron: Streekmuseum Jan Anderson
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 29 februari 2024 13:22

De Geuzen werden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 opgericht. In de verzetsgroep zaten veel Schiedammers en Vlaardingers. De groep was vooral tot 1941 actief. In deze tijd saboteerde de Geuzen Duitse communicatielijnen die gebruikt werden voor het luchtafweergeschut. Vijftien Geuzen werden op 13 maart 1941 geëxecuteerd op Waalsdorpervlakte, waaronder oprichter van de groep, Schiedammer Bernardus Ijzerdraat. Een ander gedeelte werd afgevoerd naar concentratiekamp Buchewald.

Vermoord in Dachau

De zoektocht naar de identiteit van de vijf mannen begint eind vorig jaar, als het Nationaal Monument Oranjehotel de foto publiceert met de oproep wie de vijf Geuzen herkent. Uiteindelijk worden vier mensen geïdentificeerd, waaronder Leen Kop, de broer van Vlaardingse Geuzenleider Arij Kop. Hij werd al op 21 juni 1941 vrijgelaten uit het concentratiekamp. Een andere geïdentificeerde is de in Vlaardingen opgepakte Willem Assemberg, hij werd in 1943 in Dachau vermoord.

De foto waarop de verzetsstrijders te zien zijn, is in handen van de Vlaardingse museumdirecteur Jan Anderson. Anderson laat weten het goed te vinden dat er weer meer bekend is over De Geuzen. Volgens hem een verzetsorganisatie waar nog veel te weinig over bekend is.