advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Geuzenmaand 2024: 'vrijheid onder druk'

Elk jaar staat de maand maart in het teken van de Geuzenmaand, waarin het herbeleven van vrijheid centraal staat. Deze maand draait om verhalen over fundamentele vrijheden. Het hoogtepunt van deze maand is de uitreiking van de Geuzenpenning op 13 maart.

Geuzenmaand 2024: 'vrijheid onder druk'
Foto:Twee
Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 01 maart 2024 14:45

Dit jaar neemt de Geuzenmaand, volgens Stichting Geuzenmaand, een bijzonder wending met het thema 'vrijheid onder druk'. “Dit thema moedigt aan tot nadenken en praten over de moeilijkheden waarmee vrijheid wereldwijd te maken heeft,” aldus de stichting.

De stichting laat weten verschillende activiteiten en evenementen gepland te hebben om de gesprekken hierover aan te moedigen en de betekenis van vrijheid te ontdekken. Zo vindt op 7 maart een lezing van Jan Anderson plaats, waarin hij vragen wil beantwoorden over de geuzen. Ook organiseert De Windwijzer op 12 maart een gesprek met twee vooraanstaande Nederlandse generaals buiten dienst: Mart de Kruif en Peter van Uhm.

Halverwege de Geuzenmaand, op 13 maart, wordt de Geuzenpenning uitgereikt. Deze bijzondere onderscheiding erkent personen en organisaties die zich op buitengewone wijze hebben ingezet voor democratie en tegen dictatuur, racisme en discriminatie. Aan wie de penning dit jaar zal worden uitgereikt, is nog niet bekend gemaakt.