advertentie
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Geuzenpenning voor Afghaanse activiste Laila Haidari

De Geuzenpenning wordt dit jaar uitgereikt aan de Afghaanse activiste Laila Haidari. De 46-jarige Haidari heeft in 2021, tegen het beleid van de Taliban in, een geheim onderwijs- en ambachtscentrum geopend voor jonge meisjes. De aanleiding om het centrum te openen was het verbieden van onderwijs voor meisjes ouder dan 12 jaar door de Taliban.

redactie

door redactie

maandag 04 maart 2024 11:03

De prijs wordt volgende week, 13 maart, in Vlaardingen uitgereikt door prinses Margriet.

Sinds 1987 wordt de Geuzenpenning uitgereikt aan verschillende organisaties en personen die zich inzetten voor mensenrechten. Vorig jaar kreeg Assistance Association for Political Prisoners, een organisatie die zich bezig houdt met documentatie van mensenrechtenschending, de prijs. In 2022 viel Lawyers for Lawyers de eer ten deel.

“Ze doet haar werk onder heel moeilijk omstandigheden en krijgt de prijs vanwege haar moed,” zegt Lillian Gonçalves, voorzitter van de Stichting Geuzenpenning.

Haidari werd geboren in een Afghaans gezin in Pakistan en vluchtte al op jonge leeftijd met haar familie naar Iran. Daar werd ze op 12-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een islamitische geestelijke. Een jaar later kreeg ze haar eerste kind. Nadat haar man haar toestond religieuze lessen te volgen, begon Haidari in het geheim andere vakken te studeren. Haidari scheidde van haar man toen ze 19 jaar oud was. Volgens de islamitische wet bleven de drie kinderen van het echtpaar bij hun vader. Haidari heeft zich altijd ingezet voor het beschermen van de rechten van vrouwen. Ze studeerde Perzische literatuur, psychologie en theologie. Naast haar werk als activiste is Haidari filmmaker en dichter.

Hulp aan drugsverslaafden

Laila Haidari zette zich al sinds 2010 in voor hulp aan drugsverslaafden in Kabul. Dit nadat ze in 2009 van Iran naar Afghanistan verhuisde en haar broer Hakim verslaafd aantrof onder de Pul-e-Sokhta-brug met honderden andere drugsverslaafden. Vanuit het Mother Camp besloot ze een restaurant te openen, Taj Begum, waarbij het bedienend personeel bestond uit herstellende verslaafden uit de kliniek.

“Toen in 2021 de Taliban de macht overnam werd het restaurant vernield en werden ook de drugsverslaafden uit de herstelkliniek gegooid”. Vanaf dat moment richtte ze zich op hetgeen waar ze zich altijd al voor wilde inzetten: “Het steunen van vrouwen en van meisjes die uitgesloten worden van middelbaar en hoger onderwijs,” zegt Gonçalves.

Onder de radar

“Wat wij ervan hebben begrepen is dat de meisjes en vrouwen worden opgeleid onder de radar. Ze worden getraind om sieraden te maken van afgedankte munitie om het statement te maken: Dat materialen die gebruikt worden door vernietiging ook voor mooie doeleinden kunt gebruiken. Daarnaast leren ze handwerken, kleding weven en ook wordt er onderwijs verricht.”

Normaal wordt de winnaar van de Geuzenpenning eind januari bekendgemaakt. Uit veiligheidsoverwegingen is dat moment dit keer uitgesteld.

 

Geuzenpenning voor Afghaanse activiste Laila Haidari
Het Vlaardingse Geuzenmonument, foto: Twee