advertentie
  • Vlaardingen

Schrijver Abdelkader Benali opent Geuzenmaand met lezing over vrijheid en opvoeding

Schrijver Abdelkader Benali heeft de Geuzenmaand geopend met de Geuzenlezing in de Windwijzer in Vlaardingen. In zijn lezing ging hij met het publiek in gesprek over opvoeding, vrijheid die onder druk staat en leven in oorlogstijd.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 06 maart 2024 15:35

De Geuzenmaand is een jaarlijks terugkerend evenement in Vlaardingen. Elk jaar wordt er stilgestaan bij de geschiedenis, betekenis van de Geuzen en het belang van leven in vrijheid. Ook wordt ieder jaar de Geuzenpenning uitgereikt.

In gesprek met Twee benadrukt Benali nog maar eens het belang van vrijheid. "Als je je talenten wil ontplooien en je wilt jezelf kunnen zijn dan heb je vrijheid nodig, maar we zien helaas wel dat de vrijheid onder druk staat." Hiermee doelt Benali op oorlogen, conflicten, de economische crisis en mensen die vechten voor bestaanszekerheid. "Dat tast onze vrijheid aan," zegt Benali.

Volgens de Marokkaans-Nederlandse schrijver en tv-presentator hebben de Geuzen  gezorgd voor de vrijheid die wij vandaag de dag genieten. "Vrijheid van spreken, vrijheid van bewegen, vrijheid van godsdienst." Volgens Benali zijn dit essentiële kernwaarden die belangrijk zijn bij het voeren van het algeheel debat en hoe je dit soort vraagstukken benadert of bevraagt.

Vader

Naast schrijver en columnist is Benali ook vader. Als ouder ziet hij zijn kinderen opgroeien in een tijd van oorlog. Zo vragen zijn dochters regelmatig waarom mensen oorlog voeren, waarom mensen met elkaar vechten en waarom ze elkaar haten. Ook daar probeert Benali een antwoord op te geven, waarbij hij steeds stilstaat bij hoe vrijheid wordt vormgegeven en dat er keuzes worden gemaakt tussen goed en kwaad.

Benali laat weten tevreden terug te kijken op een avond vol mooie gesprekken en persoonlijke verhalen. "Waarbij het gesprek geen eenrichtingsverkeer was, maar een gesprek waarbij er naar elkaar geluisterd werd.”

Schrijver Abdelkader Benali opent Geuzenmaand met lezing over vrijheid en opvoeding
Abdelkader Benali