advertentie

‘In de zorg moet geld geen rol spelen’ gratis behandeling om ongelijkheid te bestrijden

Schrijnende situaties, veel mensen die lang rondlopen met pijn, dat komt door de hoge tandartskosten. Als actie worden er in Schiedam mensen gratis behandeld. Praktijkmanager Gulhan Sahin van de Tandheelkundige Kliniek in Schiedam hoopt zo onder de aandacht te brengen dat de zorg, die sinds 2006 niet meer in het basispakket zit, weer beschikbaar moet worden voor iedereen.

Markus Burger

door Markus Burger

zaterdag 09 maart 2024 20:32

“Alles wordt duurder, ook de tandarts”, verzucht Sahin. “Het probleem neemt toe, patiënten kunnen het niet meer betalen.” Maar hoewel de dag tienduizenden euro’s aan omzet kan kosten wil de praktijkmanager het niet zo belichten: “Wij kijken nu niet naar omzet. In de zorg moet geld geen rol spelen.” Sahin heeft dan ook als boodschap: breng de tandheelkundige zorg terug in het basispakket, zodat het voor iedereen betaalbaar is en niemand met pijn blijft rondlopen.

Dat de zorg steeds duurder wordt is niet haar schuld benoemd Sahin desgevraagd. “De overheid bepaalt dat”, verwijst ze naar de Nederlandse Zorgautoriteit. Die verhoogde de tarieven dit jaar met bijna acht procent. Maar met haar wens om de minder bedeelden te helpen met gratis zorg belandt Sahin in een spagaat. De chirurgen en behandelaars die bij haar praktijk werken hebben de inkomsten ook gewoon nodig.

Steeds groter probleem

Maar volgens prothese technicus Niels Valk is het nu wel nodig om deze dag te werken. “We zien dat meer mensen de tandarts mijden, het is dus een probleem dat groter wordt.” Naast de benarde financiële situaties van veel patiënten wijst hij ook angst aan als een voorname reden om weg te blijven.

Dat de behandelaar vandaag weinig geld binnen ziet komen zit hem niet dwars. “Het is goed om dit ook bekend te maken, aan een breder publiek”, verwijst hij naar de situatie waarin veel van de patiënten die dag zich in bevinden. Daartussen zitten schrijnende voorbeelden van mensen die pijn hebben.

Sociale samenwerking

De Kliniek werkt in het kader van de sociale ambities samen met de Sociale Tandarts Rotterdam. Deze organisatie, die onder Stichting Anders valt, organiseert tandartsen die ruimte in hun agenda vrijmaken voor patiënten die de behandeling normaliter niet kunnen betalen. Lucienne Kom van Sociale Tandarts Rotterdam is blij met de hulp van de Schiedamse kliniek, maar weet dat het geen houdbare oplossing is: “Wij willen het hiermee kenbaar maken, maar we roepen de politiek op na te denken over een oplossing voor deze doelgroep.”

Naast de Tandheelkundige Kliniek Schiedam zijn ze ook bij de Samenwerkende Tandartsen Schiedam vandaag met het project bezig. De actie wordt dit jaar meermaals herhaald.