advertentie
  • Vlaardingen

Schepen op walstroom nemen een hoop overlast voor omwonenden weg

Als een schip van DFDS aanmeert in de Vlaardingse haven om te laden en lossen, moet het personeel gebruik kunnen blijven maken van de voorzieningen die zich op het schip bevinden, zegt DFDS. Voorheen kwam de stroom van de continu draaiende dieselmotor. Die veroorzaakte veel overlast voor de omwonenden. Dat moet nu verleden tijd zijn, want de schepen kunnen vanaf vandaag aan de stekker.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

maandag 11 maart 2024 18:51

"We krijgen veel klachten van bewoners uit de Oostwijk," vertelt wethouder Koen Kegel. "Zij hebben vaak last van de laag brommende toon van de motor." Daarnaast vertelt de wethouder dat door het gebruik van walstroom die overlast wordt verminderd omdat de motor van het schip nu volledig uit kan.

Alles wordt geregeld vanuit een witte container aan de kade. Van daaruit loopt een kabel naar een kraan vanwaar de kabel bij het schip naar binnen loopt. "Het schip komt binnen en heeft zelf een afstandsbediening waarmee ze die kraan kunnen bedienen," legt Jorik van Oosterom uit. Hij is terminal director bij DFDS. "Daarna steken ze de stekker in het stopcontact en zijn ze klaar."

Nu zijn de eerste twee DFDS-schepen voorzien van deze walstroominstallatie. Het havenbedrijf is van mening dat tegen 2030 moeten alle vijf de schepen de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van walstroom. Daarbij moeten ze voldoen aan regels die worden opgelegd vanuit het Rijk.  "Onderweg naar 2030 zullen we dat een keer moeten doen, maar we hebben een bepaalde strategie waarbij we over zes jaar 45 procent minder CO2 uitstoten."