advertentie
  • Vlaardingen

Van kindbruid tot strijd voor drugsverslaafden en vrouwenrechten

In haar strijd tegen drugsverslaving, haar inzet voor vrouwenrechten en haar voortdurende streven naar een betere wereld laat Laila Haidari zien dat één persoon het verschil kan maken. Woensdag ontvangt ze de Geuzenpenning voor haar moed en inzet. Maar wie is zij eigenlijk?

Van kindbruid tot strijd voor drugsverslaafden en vrouwenrechten
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 11 maart 2024 19:14

Laila Haidari werd geboren in 1978 in Quetta, Pakistan. Ze verhuisde op jonge leeftijd naar Iran, waar ze op 12-jarige leeftijd werd uitgehuwelijkt aan een Islamitische geestelijke. Op haar dertiende kreeg ze haar eerste kind, waarna er later nog twee kinderen volgden. Ondanks haar vroege huwelijk en moederschap begon ze in het geheim lessen te volgen, waarbij ze Perzische literatuur, psychologie en theologie studeerde. Ook ontplooide ze haar talenten als filmmaker en dichter. Op negentienjarige leeftijd scheidde ze van haar man.

Drugsverslaafden

In 2009 trok de activiste naar Afghanistan, waar ze haar drugsverslaafde broer aantrof onder de bekende Pul-e-Sokhta brug. Een plek waar met name heroïne wordt gebruikt. Gemotiveerd door de situatie van haar broer en het groeiende drugsprobleem, richtte Haidari in 2010 een verslavingskliniek op, bekend als "The Mother Camp", waar inmiddels meer dan zesduizend Afghanen zijn afgekickt.

Naast de verslavingskliniek opende ze ook het Taj Begum restaurant, waar afgekickte verslaafden werkten en culturele avonden werden gehouden. Het restaurant werd een ontmoetingsplek voor intellectuelen, schrijvers, journalisten en mensen van buiten Afghanistan.

De Taliban

In 2021 viel de Taliban Afghanistan binnen, wat leidde tot een economische ineenstorting én beperkingen voor vrouwen. Het restaurant van Haidari werd vernield en de verslaafden werden uit de kliniek verdreven.

Desondanks besloot Haidari vijf maanden later in Kabul het Mother Educational Center (MEC) op te richten, waar vrouwen onderwijs krijgen in diverse vakken en ambachten. Het MEC biedt hoop en een toekomst aan vrouwen in een tijd van toenemende onderdrukking van vrouwenrechten door de Taliban.

Erkenning voor haar werk

Voor haar moed en toewijding werd Haidari het onderwerp van verschillende films en documentaires, waaronder de bekroonde documentaire "Laila at the Bridge" uit 2018. Ook werd ze erkend als een van de 100 inspirerende en invloedrijke vrouwen op de lijst van de BBC in 2021.

Komende woensdag zal Laila Haidari de Geuzenpenning in Vlaardingen ontvangen vanwege haar toewijding en moed.

In 2023 werd de prijs uitgereikt aan de Assistance Association for Political Prisoners, een organisatie die politieke gevangenen die in ballingschap leven ondersteunt. In 2022 ontving Lawyers for Lawyers de prijs voor hun wereldwijde ondersteuning aan advocaten die bedreigd worden vanwege hun werkzaamheden. Deze erkenning wordt jaarlijks toegekend aan diegenen die zich onderscheiden door hun inzet voor de bevordering van mensenrechten en sociale rechtvaardigheid.