advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Tekort aan penicilline leidt tot onvoldoende behandeling kinderen in Schiedam, medicijn langzaam weer verkrijgbaar

Kinderen in Schiedam ondervinden de gevolgen van het al geruime tijd heersende medicijntekort, waarbij het cruciale antibioticum penicilline een sprekend voorbeeld is. Dit onmisbare middel voor diverse behandelingen was recent moeilijk verkrijgbaar, maar begint nu langzaam weer beschikbaar te komen.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 12 maart 2024 15:20

Sayl Al-Sheikh, apotheker bij De Slimme Watering in Schiedam Noord: "Het probleem ligt voornamelijk bij preventiebeleid van verzekeringen die een voorkeur hebben voor bepaalde merken. Daarnaast geeft de leverancier voorkeur aan grotere afnemers. Aangezien Nederland een relatief kleine afnemer is, wordt het hierdoor moeilijker om aan het middel te komen."

Penicilline is een medicijn dat helpt om bacteriën te bestrijden die ziektes veroorzaken. Het is een soort antibioticum, wat betekent dat het gebruikt wordt om infecties te behandelen die door bacteriën worden veroorzaakt. Penicilline kan worden gebruikt voor allerlei infecties, zoals keelontsteking, oorontsteking, en longontsteking. Het is een van de eerste antibiotica die ontdekt werd en wordt nog steeds veel gebruikt, ook voor kinderen. Voor kinderen wordt penicilline vaak in een vorm gegeven die makkelijk in te nemen is, zoals een vloeistof of een siroop, en het helpt hen om snel beter te worden van bacteriële infecties.

De gevolgen voor kinderen zijn significant, legt Al-Sheikh uit. "Dit resulteert erin dat kinderen ofwel niet behandeld kunnen worden, of dat ze behandeld worden met een antibioticum bedoeld voor veel ernstigere aandoeningen en daarmee worden overbehandeld."

Hij benadrukt dat, hoewel er alternatieven zijn, de keuze voor een specifieke behandeling afhankelijk is van het gewicht van het kind. "Voor de allerkleinsten is er geen alternatief voor de vloeibare vorm. Voor kinderen die meer wegen, kunnen oplosbare tabletten voorgeschreven worden, maar dit leidt vaak tot doseringsproblemen; ofwel te veel of te weinig voor het kind."

Ondanks deze uitdagingen, meldt Al-Sheikh dat hij tot nu toe niet genoodzaakt is geweest om 'nee' te verkopen, hoewel hij bij collega-apothekers in de regio ziet dat de voorraden opraken. Het tekort baart hem zorgen, gezien de impact op de behandeling van vooral jonge patiënten.

Tekort aan penicilline leidt tot onvoldoende behandeling kinderen in Schiedam, medicijn langzaam weer verkrijgbaar
Bron Sayl Al-Sheikh