advertentie
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Oud-generaals delen inzichten over vrede en vrijheid tijdens Geuzenmaand

Naar aanleiding van de Geuzenmaand deelden oud-generaals Mart de Kruif en Peter van Uhm hun ervaringen in de Windwijzer in Vlaardingen. Ze spraken over hun militaire dienst, oorlog, vrede en vrijheid.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 12 maart 2024 19:04

“De Geuzenmaand laat zien hoe belangrijk vrede en vrijheid zijn, en dat is precies waar wij het ook over hebben,” zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif. Hij en Peter van Uhm, oud-commandant der Strijdkrachten, trekken Nederland door met hun ‘voorstelling’ Veldheren. “We kunnen dieper ingaan op de materie en we merken dat we het publiek, dat angst ervaart in de wereld, kunnen geruststellen.”

Zowel jong als oud kwam af op het gesprek dat De Kruif en Van Uhm in Vlaardingen voerden. “Ik vind verbreding altijd beter en daarom heb ik vandaag tijd vrijgemaakt,” vertelt een Vlaardinger. In de zaal zaten ook verschillende middelbare scholieren. “Ik denk dat ik hierdoor op een andere manier naar de maatschappij kijk,” laat een van de scholieren weten.

Volgens De Kruif is het belangrijk om ook het gesprek met jongeren aan te gaan. “Het is hun toekomst die wij goed moeten doorgeven. Ik schaam me een beetje dat we dat nu niet goed doen, omdat de wereld weer wat onzeker is. De jongere generatie moet het weer doorgeven aan hun kinderen, dus is het belangrijk dat we allemaal beseffen dat vrijheid voor alle tijden is.”