advertentie
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Geuzenpenning: Laila Haidari wil tot de dood strijden voor vrouwenrechten

Laila Haidari krijgt dit jaar de Geuzenpenning uit handen van Prinses Margriet. De Afghaanse activiste is daar maar wat trots op. Ze is vooral blij dat de achteruit hollende vrouwenrechten in Afghanistan weer op de kaart worden gezet. “Meisjes en vrouwen in Afghanistan zijn onderdrukt en de wereld heeft zijn ogen dichtgedaan.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 12 maart 2024 19:59

Lilian Gonçalves-Ho Kang You, voorzitter van de Stichting Geuzenpenning, vertelt dat de organisatie er snel uit was. “Na een zorgvuldige selectie waren we echt unaniem dat zij de Geuzenpenning moest krijgen.” De laureaat wordt normaal gesproken eind januari bekend gemaakt, maar liet dit jaar langer op zich wachten. “Omdat het moeilijk is om vanuit Kabul (hoofdstad van Afghanistan, red.) naar Nederland te komen. We wilden dat ze rustig en veilig alle formaliteiten kon voltooien om hierheen te komen. We zijn ontzettend blij dat ze nu hier in Vlaardingen is.”

Leven doneren voor vrijheid

De Taliban probeert het werk van Haidari scherp in de gaten te houden en waar mogelijk te dwarsbomen. De activiste kent de risico’s maar al te goed, maar laat zich daardoor niet weerhouden. “Gevaar is er altijd, we verwachten ieder moment dat wij opgepakt worden. De waarde van deze penning is groter dan wat misschien met mij zou gebeuren. De mensen die achter deze penning staan (de Geuzen, red.) hebben hun leven gedoneerd voor vrijheid en democratie. Dat is voor mij waardevol, daarom neem ik dit risico.”

Haidari is op dit moment vooral bezig met het verzorgen van onderwijs voor Afghaanse vrouwen en meisjes. Hiervoor heeft ze het Mother Educational Center opgezet. “Mijn meisjes, mijn leerlingen, zijn mijn motivatie. Als ik zie wat voor kunst ze maken, wat ze leren en hoe ze anders zijn gaan denken. Ik ben bereid om tot het einde van mijn leven in dienst van deze meisjes en vrouwen te staan.”

Broche gemaakt van kogels

Haidari draagt de dag voor de uitreiking een speciale broche. De broche bevat afbeeldingen van meerdere vredesduiven en is gemaakt van gebruikte kogels. “Vrouwen kunnen met kogels, die mannen gebruikt hebben om vrouwen te vermoorden, iets maken wat staat voor vrede.” Ze zegt nog lang niet klaar te zijn met haar strijd voor meer vrouwenrechten. “Volgens Confucius moet je niet klagen over het donker, maar moet je een kaars aansteken. Daarom heb ik een kaars aangestoken en niet geklaagd over het donker.”

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt live uitgezonden via Twee, op televisie en online. De uitzending begint om 14:00 uur.