advertentie
  • Vlaardingen

Club Duif duikt in de huid van Dr. Jazz, een man in de schaduw van het Naziregime

Tijdens de Geuzenmaand voert Club Duif op 22 maart het opmerkelijke verhaal van jazzcriticus Dr. Jazz op, die tijdens het regime van Hitler het jazzverbod negeerde. De maand staat in het teken van de uitreiking van de Geuzenpenning en het organiseren van verschillende culturele activiteiten, allemaal gericht op het thema vrijheid en verzet.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 13 maart 2024 13:15

Dr. Jazz was na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland bekend als een gerespecteerde jazzcriticus, schrijver en radiomaker, maar hij had een bijzondere achtergrond. Tijdens de oorlog was hij een overtuigde nazi en een hoge officier die jazzmuziek omarmde en beschermde en zichzelf daarom Dr. Jazz noemde.

Ondanks het verbod op jazz door Adolf Hitler, ging Dr. Jazz tegen de regels in. Hij liet zichzelf in uniform fotograferen met de bekende gipsyjazzgitarist Django Reinhardt, aan wie hij bescherming bood. Dr. Jazz schreef ook nieuwsbrieven over jazz die stiekem aan het front werden gelezen. Tegelijkertijd bleef hij trouw aan Hitler door als officier van de luchtmacht te vechten voor het Derde Rijk.

Een ode aan jazz

Het stuk kwam tot stand nadat Daniel van Duivenbooden, een van de acteurs van Club Duif, toevallig een foto ontdekte van Django Reinhardt en Dr. Jazz. Geïnspireerd besloot hij een toneelstuk te maken over dit complexe figuur. "Ik speel Dr. Jazz, we lezen gedichten van Jules Deelder voor en brengen een eerbetoon aan jazz," vertelt Daniel. Het stuk belicht de tegenstrijdigheid van een persoon die enerzijds een jazzliefhebber kan zijn en tegen het regime is en anderzijds een fervent aanhanger is van datzelfde regime.

De hele maand staat in het teken van de Geuzen. Vandaag zal op Twee om 14:00 uur de uitreiking van de Geuzenpenning worden uitgezonden op TV en op de website.

Club Duif duikt in de huid van Dr. Jazz, een man in de schaduw van het Naziregime
Foto: Daniel van Duivenboode