advertentie
  • Schiedam

Energiehulp viert mijlpaal: duizenden Schiedamse huishoudens hebben hulp hard nodig

Energiehulp Schiedam heeft inmiddels meer dan duizend woningen energiezuiniger gemaakt. De hulp is bedoeld voor alle bewoners van Schiedam, die advies zoeken over energiebesparing. De vraag naar de dienst groeit gestaag. “We zitten op zo’n dertig, veertig huishoudens per week die we op dit moment helpen,” verklaart Frans Hamerslag, wethouder duurzaamheid.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 13 maart 2024 14:43

De organisatie komt veel woningen tegen die verbeterd moeten worden: “We zien woningen die in slechte staat zijn, tochtig, met oude cv’s en gastkachels en kranen die nog niet energiezuinig zijn.” Door middel van kleine aanpassingen zoals radiatorfolie, tochtstrippen, brievenbusborstels en ledverlichting helpt Energiehulp Schiedam inwoners bij het besparen op energiekosten. “Materialen die allemaal bijdragen aan het energiezuiniger maken van een woning,” vertelt de wethouder.

Budgettair afhankelijk

De organisatie wordt door verschillende partijen gerund en dat is nodig, want de vraag naar energiehulp wordt alsmaar groter. Zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) dat vijfduizend tot zevenduizend Schiedamse woningeigenaren de steun van energiehulp goed kunnen gebruiken.

Hamerslag laat weten op termijn graag alle hulpbehoevenden te willen gaan helpen, maar geeft ook aan dat ze budgettair afhankelijk zijn van het Rijk. Via het zogenoemde SPUK-geld, de specifieke uitkering bedoelt voor de aanpak van energiearmoede. Wel geeft Hamerslag aan dat de subsidie al een aantal keer is verstrekt, waardoor ze stappen hebben kunnen maken.

Taart als waardering

Afgelopen week bezocht Hamerslag Energiehulp Schiedam, gewapend met taart, om het team te vieren voor het bereiken van deze belangrijke mijlpaal en hun harde werken. De wethouder benadrukte dat hun werk verder gaat dan enkel advies geven; ze koppelen mensen ook aan instanties zoals WOT en DOCK. “Ze komen veel schrijnende situaties tegen, wat aantoont dat hun werk niet alleen belangrijk is voor energiebesparing, maar ook sociale impact heeft.”

Energiehulp viert mijlpaal: duizenden Schiedamse huishoudens hebben hulp hard nodig
Foto: Paul de Graaff