advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Een dag vol trots en verdriet: Prinses Margriet overhandigt de Geuzenpenning aan Laila Haidari

Jaarlijks staat Vlaardingen één dag extra in de schijnwerpers: op 13 maart tijdens de uitreiking van de Geuzenpenning. Een dag vol voorbereidingen, formaliteiten, maar vooral vol emoties en mooie verhalen. Twee neemt je mee in de dag dat Laila Haidari de Geuzenpenning krijgt uit handen van Prinses Margriet.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 14 maart 2024 01:04

In de ochtend wordt de Markt klaargemaakt voor de dag die komen gaat. Alles wordt schoongespoten, de vlaggenstokken worden klaargezet en de rode loper wordt nog een keer gestofzuigd.

De plechtigheden beginnen op begraafplaats Emaus. Hier vindt een herdenking plaats bij het Geuzengraf. Hier worden door verschillende betrokkenen bloemen gelegd. Vervolgens trekt een verbroederd lint over de Hoogstraat, de ‘wandeling van Vrede en Vrijheid’. Nadat deze rond 14:00 uur is aangekomen op de Markt worden daar door verschillende betrokkenen kransen gelegd. Rond 14:40 uur is de laatste gast aanwezig: Prinses Margriet.

Verdriet en trots

Dan kan de uitreiking van de Geuzenpenning beginnen. Het is een emotionele uitreiking. Haidari krijgt meerdere malen een brok in de keel. Aan de ene kant uit verdriet om de meisjes die vermoord zijn, maar aan de andere kant ook uit trots op de waardering die ze krijgt. “Het is voor mij een grote eer om vandaag hier in uw midden te zijn.”

Tijdens de uitreiking werd Haidari toegesproken door journalist Thomas Erdbrink, die haar sprak voor zijn serie ‘Onze man in Teheran’. Omdat Nederland weinig visums uitgeeft aan Afghanen is het volgens Erdbrink ‘praktisch een wonder te noemen dat ze vandaag hier is’. “De Taliban hebben haar laten gaan, misschien zijn ze ook wel blij dat Laila er even niet is.”

Nadat ze de Geuzenpenning om haar nek kreeg gaf Haidari iets terug aan Prinses Margriet. Ze spelde haar een broche op gemaakt van kogels. De ‘boom voor vrede’ is gemaakt door de leerlingen van de Afghaanse school van Haidari.