advertentie

Eerste verdachte explosies Vlaardingse loodgieter zwijgt, familie Van Uffelen leeft al vier maanden in angst

Een man fietst in de nacht van 12 december over de Trekkade in Vlaardingen en hoort een harde knal. Het dringt direct tot hem door dat het om een explosie gaat bij het huis van de Vlaardingse loodgieter Van Uffelen. De fietser ziet een man wegsprinten van de Gretha Hofstralaan naar de Willem de Zwijgerlaan. Daar stapt hij in een roodoranje auto. De auto rijdt weg. Een uur later haalt de politie de auto naar de kant in Rotterdam-Zuid. Achter het stuur treft de politie de 27-jarige sloper Vian N. aan. Hij staat op dinsdag 19 maart voor de rechter.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 19 maart 2024 16:00

In april 2023 zijn twee pick-up trucks van de loodgieter opgeblazen. Lange tijd bleef het stil rondom zijn persoon maar in december laaide het geweld weer op met twee explosies rondom zijn bedrijfspand, ook werd een explosief bij zijn woonhuis op 9 december ontmanteld. Daarom was de woning ten tijde van de explosie op 12 december al gesloten door de Vlaardingse burgemeester Wijbenga. Na 12 december volgen nog vijf aanslagen aan het adres van de loodgieter.

N. wordt aangehouden op de Mijnsherenlaan in Rotterdam. Er worden drie telefoons in de auto gevonden. Uit Snapschatgesprekken op één van de telefoons blijkt dat er drie mensen betrokken zijn bij de explosie. Een contactpersoon, een ‘zetter’ (bomlegger) en een ‘driver’ (bestuurder van de auto). Rondom de explosie worden uiteindelijk twee mensen opgepakt, Vian N. samen met zijn minderjarige vriend Eddy*. In de Snapschatgesprekken wordt onder andere gesproken over de verdeling van geld, maar ook lijken er zorgen. “Je moet die boys zeggen driver wil zekerheid”, wordt bijvoorbeeld gestuurd. Volgens het Openbaar Ministerie lijkt het er dus op dat Eddy contactpersoon is en N. de bestuurder van de auto.

‘Ik zwijg voor mijn veiligheid’

Drie tot vier uur voor de explosie in Vlaardingen rijdt dezelfde roodoranje auto in Maassluis. Hij stopt bij een winkelcentrum waar een gesprek ontstaat tussen de bestuurder van de auto en een ander persoon. Aan het einde van het gesprek wordt een wit pakketje meegegeven aan de bestuurder van de auto. “Was u daar?”, vraagt de rechter aan de 27-jarige verdachte. “Voor mijn eigen veiligheid wil ik zwijgen”, is zijn antwoord. N. zwijgt naast deze vraag bij alle andere vragen die ingaan op wat er op 12 december echt is gebeurd.

De officier van justitie (OvJ) vermoedt dat het witte pakketje een explosief bevatte. De advocaat van de sloper spreekt de beschuldiging tegen. “Er is sprake van tunnelvisie. Er kan niet worden bewezen dat dit om een explosief gaat.” Ook zouden de Snapschatgesprekken volgens de advocaat niet over explosieven gaan, waardoor de betrokkenheid ook niet bewezen kan worden. Zij vraagt daarom om vrijspraak voor N.

Eddy verklaart wel dat hij samen met Vian op 12 december in Maasluis was. Ze zouden samen hebben gerookt en iemand ontmoeten, maar de ontmoeting ging volgens hem niet door. “Ik kreeg een raar gevoel en wilde naar huis”, vertelt Eddy in een verklaring aan de politie.

‘Leven van gezin is veranderd’

Loodgieter Van Uffelen was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak, maar zijn vrouw wel. “Sinds 8 december leven wij in angst. Niet meer leven in je eigen huis heeft grote impact. Ik lach minder dan vroeger, volgens mijn kind.” Mevrouw Van Uffelen sluit af dat de samenleving er hierdoor niet leuker op wordt en dat dit grote impact heeft op haar gezin.

De Officier van Justitie vindt dat Vian N. verantwoordelijk gehouden kan worden voor het medeplegen van de aanslag. “Explosief opgehaald in Maasluis en daarna een zetter naar Vlaardingen gebracht”, doelt de officier van justitie op de rol van de sloper. Dertig maanden celstraf is de eis, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechter doet op 2 april uitspraak in de zaak.

*) namen zijn gefingeerd wegens privacyredenen.