advertentie

Manager Mammoet Schiedam omgekocht voor meer dan vier ton: ‘Investering voor schapenfokkerij’

Folkert* de J. zat rustig te werken achter zijn bureau toen twaalf mensen van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) zijn huis binnenvielen in oktober 2017. Alles werd doorzocht. De 61-jarige Folkert de J. staat op 25 maart terecht op verdenking van omkoping.

Manager Mammoet Schiedam omgekocht voor meer dan vier ton: ‘Investering voor schapenfokkerij’
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

maandag 25 maart 2024 16:33

De toenmalig commercieel manager bij het Schiedamse Mammoet zou meer dan vierhonderdduizend euro hebben ontvangen van Meyloud L. Hij was door Mammoet ingehuurd als lokale agent om te helpen bij de berging van meer dan zeventig scheepswrakken voor de kust van Mauritanië.

Scheepskerkhof

Voor de kust van Mauritanie ligt in 2010 een kerkhof aan schepen. De Europese Unie doet een aanbesteding aan bedrijven om de schepen op te ruimen, genaamd het Nouadhibou project. Uiteindelijk wint Mammoet de aanbesteding en mag de schepen gaan bergen. De prijs: 25 miljoen euro.

Tijdens het proces van aanbesteden was er, volgens de officier van justitie (OvJ), al contact tussen Folkert de J. en Meyloud L. Daaruit blijkt dat de voormalig commercieel manager wilde dat L. de opdracht zou krijgen als lokale agent in Mauritanië. “Dit is alleen bestemd voor jouw ogen”, stuurde De J. naar L. nog voordat Mammoet de aanbesteding had gewonnen.

Verhuisd naar Argentinië

Alle aanwezige gaan zitten op een stoel in de rechtszaal, maar één blijft er leeg. De stoel van de in Argentinië wonende Folkert de J. “Wij dachten al dat hij er niet zou zijn”, zegt de rechter tegen de advocaat van de voormalig commercieel manager. “Er is 2,3 miljoen euro overgemaakt naar Meyloud L. en zijn bedrijf voor de werkzaamheden. De verdenking is dat daarvan twintig procent (460.000 euro, red.) is overgemaakt naar de rekening van De J.”

Volgens de voormalig commercieel manager gaat het om een investering van Meyloud L. in een schapenfokkerij in Argentinië die De J. wilde opzetten. Het geld werd gestort door het contactpersoon in Mauritanië op de Zwitserse rekening Folkert de J.  “Een merkwaardige constructie”, vindt de rechter.

Keuken voor zijn moeder

“Deze transacties komen nog steeds voor in Argentinië en zijn er geaccepteerd”, schrijft De J. in een verklaring. Het zou komen door het feit dat er beperkingen waren in het opnemen en storten van geld op Argentijnse rekeningen. “Argentinië zou failliet zijn”, aldus de rechter. Om die reden werd het geld op een Zwitserse rekening gestort. De Zwitserse tegoeden werden volgens de rechter besteed aan vakanties, een keuken voor De J. zijn moeder en aan opleidingen. Ook is er nog eens zeven duizend euro gepind.

Spaanse bankrekening

Een keuken is niet het grootste bouwproject dat de voormalig commercieel manager liet uitvoeren. Zo liet hij voor veertig duizend euro zijn huis in Nederland verbouwen. De rekening werd betaald vanaf een  Spaanse rekening op Gran Canaria. Volgens de OvJ vond het aannemersbedrijf de manier van betalen toen ook al vreemd, maar reageerde De J. dat dit belastingtechnisch makkelijker was.

De advocaat is het niet eens met de visie van het Openbaar Ministerie (OM) en eist vrijspraak. Zo zou de keuze om Meyloud L. in te huren als lokale agent niet bij de commercieel manager hebben gelegen, maar bij de directie. Ook vindt de advocaat dat het OM te lang heeft gedaan over het voorbrengen van de zaak.

Persona non grata

“Alles en iedereen keerde ons de rug toe, wij waren persona non grata”, leest de advocaat van de 61-jarige verdachte op in de rechtbank als het gaat over het leven na de inval. Op dat moment werkt De J. al een aantal jaar niet meer voor Mammoet, toch achtervolgt zijn werk hem. Zijn kinderen zouden niet meer mogen spelen met andere kinderen in de buurt en zijn boekhouder ging bij hem weg. Volgens de advocaat voelde hij zich niet meer thuis in Nederland en vertrok naar Argentinië.

De officier van justitie vindt het verhaal van de commercieel manager ongeloofwaardig. Hij zou vanaf het begin van de klus in Mauritanië al bezig zijn met omkoping. De eis: het terugbetalen van 460 duizend euro en daar bovenop tienduizend euro boete. De rechter doet op 9 april uitspraak in de zaak.

*) Namen zijn gefingeerd wegens privacyredenen.