advertentie

Bergmann en Wijbenga smeken met andere burgemeesters om 600 miljoen voor probleemwijken

Samen met andere burgemeesters hebben Harald Bergmann en Bert Wijbenga in de Tweede Kamer om langjarig geld gevraagd voor het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Het NPLV moet achterstandswijken uit het slop trekken. De plannen zijn voor twintig jaar, maar er is nog geen financiering na 2025.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 03 april 2024 15:36

De Vlaardingse Westwijk en de Schiedamse wijken Nieuwland en Oost zijn aangesloten bij het NPLV. Woensdagochtend spraken de burgemeesters Tweede Kamerleden toe in Nieuwspoort. “De Tweede Kamer is nieuw gekozen, maar er moet nog een kabinet komen”, vertelt de Vlaardingse burgemeester Wijbenga. “De formatie is bij de inhoudelijke onderwerpen aanbeland en dit onderwerp willen we als twintig gemeentes onder de aandacht brengen.”

“Het is een investering in mensen, buurten, wijken en gemeenten”, vervolgt de burgemeester van Schiedam Bergmann. “Helaas is het korte termijn financiering. We zijn goed op weg, maar dit is een traject van jaren.” Volgens Wijbenga kunnen gemeenten die financiële klap niet opvangen. “Het gaat echt om tientallen miljoenen per gemeente per jaar.” De eerste inschatting van de NPLV is dat het de Tweede Kamer in totaal 600 miljoen euro zal kosten.

‘De boodschap is goed overgekomen’

Een aantal Kamerleden kwam op de bijeenkomst af, waaronder vier fractievoorzitters. “De energie die hierin zit spreekt me heel erg aan”, aldus Henri Bontenbal, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. “Ze vragen om langjarige steun. Ik denk dat die boodschap heel goed is overgekomen. Ik vind het belangrijk dat deze programma’s doorgang vinden.”

Volgens Bergmann is de boodschap helder. “Leuk die financiering, maar we hebben wel toekomstperspectief nodig. Het zou verschrikkelijk zijn als dit ineens op een dag stopt.” Bontenbal is het met deze opvatting eens en wil ook dat er iets gebeurd. “Ik denk echt dat we als Den Haag daar iets aan moeten doen.”