advertentie

Amateurfotografen schieten al 75 jaar het perfecte plaatje in Vlaardingen

Op 21 september 1949 werd de Amateur Fotografen Vereniging Vlaardingen opgericht. Dit jaar bestaat de vereniging 75 jaar. Willem Lageman is voorzitter van de vereniging en vertelt hoe de club, maar vooral de manier van fotograferen, in de afgelopen jaren is veranderd. “Het ging van analoog naar digitaal en van zwart-wit naar kleur.”

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 03 april 2024 15:41

De vereniging werd opgericht door een groep enthousiaste fotografen. De club bestond toen uit zo’n twintig tot vijftig leden. Nu telt de vereniging twintig leden. Het is volgens Willem Lageman een hobby die meer is dan alleen fotograferen. “We organiseren tentoonstellingen en er zijn sinds de oprichting lezingen van mensen die wat komen vertellen over fotografie.”

In de afgelopen 75 jaar is er veel veranderd, weet Lageman te vertellen. “Eind jaren dertig kwam de kleurfotografie op. Dat heeft na de oorlog een flinke stap gemaakt. Begin deze eeuw werd fotograferen steeds meer gedaan met een digitale camera.” Analoge fotografie is volgens de voorzitter dan ook alleen nog voor de liefhebber.

Tegenwoordig hebben we allemaal een goede camera op zak, door de mobiele telefoon. Toch is Willem van mening dat je door het gebruik van een goede camera, niet per definitie een goede fotograaf bent. “Een camera heb je steviger vast en moet je goed nadenken over de compositie.”

Ben Knoop is sinds januari dit jaar lid. “Ik ben lid geworden omdat ik altijd al veel heb gefotografeerd. Ik ben een keer bij de vereniging gaan kijken en heb nu steeds vaker de camera in mijn handen.”

Wie jarig is, viert feest. Zo wordt er een fototentoonstelling georganiseerd in Kade 40. De ingestuurde foto’s voor de wedstrijd moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Het maakt niet uit of ze met een camera of telefoon zijn gemaakt, maar de foto moet gemaakt zijn in de Broekpolder. “Zo brengen we het gebied nog eens extra onder de aandacht en hopen we met deze wedstrijd nieuwe leden aan te trekken.”