advertentie
  • Vlaardingen

Handhavingsactie met 13 instanties in Vlaardingse Oostwijk

In Vlaardingen is vrijdag 5 april een grote handhavingsactie gehouden in de Vlaardingse Oostwijk, meldt de gemeente.  Maar liefst 13 organisaties trokken daarbij gezamenlijk op. De actie was erop gericht 'om de veiligheid en leefbaarheid in de stad te vergroten'. De handhavers Ze controleerden onder andere woningen, voertuigen, supermarkten en horecazaken. 

Handhavingsactie met 13 instanties in Vlaardingse Oostwijk
Illegale sigeretten, in beslag genomen tijdens de handhvaingsactie, foto: gemeente Vlaardingen
redactie

door redactie

zaterdag 06 april 2024 10:03

Er werden 61 personen preventief gefouilleerd. Daarbij zijn vier messen en een gestolen helm in beslag genomen. De Belastingdienst inde in totaal 84.460 aan openstaande bedragen. Ook zijn er elf auto’s in beslag genomen.

Enorm veel mis bij woningen

Bij een bezoek aan 85 woningen, bleken er bij 77 tekortkomingen te zijn, zoals overbewoning, brandveiligheid, verkeerde adresinschrijving, onderhuur of spookbewoning. Bij twee woningen is de stroom afgesloten wegens het ontbreken van een contract.

Horeca- en supermarktcontrole

Er werden acht horecazaken en supermarkten gecontroleerd. Er werden daarbij volgens de gemeente een aantal misstanden geconstateerd. 'Zo zijn er drie officiële waarschuwingen uitgedeeld voor het ontbreken van een allergenenregistratie en vier waarschuwingen op het gebied van hygiëne en ongedierte'.

In de horeca werd één minderjarig personeelslid aangetroffen die te lang aan het werk was. 'Dit is doorgegeven aan de arbeidsinspectie'. Bij een ander horecabedrijf is illegale shishatabak aangetroffen. 'Hiervoor krijgt de ondernemer een boete van de douane en een bestuurlijke waarschuwing van de gemeente. Er is ten slotte bij een supermarkt sterke drank aangetroffen terwijl hier geen vergunning voor was. De ondernemer ontvangt hiervoor een bestuurlijke boete voor de alcoholwet'.

Bedrijvencontrole

Tijdens de bedrijvencontrole zijn zeven bedrijven onder andere gecontroleerd op milieuovertredingen en het witwassen van zwart geld. 'Bij drie bedrijven was sprake van het niet juist registreren in het digitaal opkopersregister. Deze bedrijven hebben een waarschuwing ontvangen. Bij één bedrijf werd lachgas aangetroffen. Dat is in beslag genomen en de ondernemer ontvangt hier een proces verbaal voor'.

Verkeerscontrole

Bij de verkeerscontrole zijn 74 voertuigen gecontroleerd, waarvan 28 scooters. Voor vier voertuigen is een wok-melding (wachten op keuring) afgegeven. Het voertuig voldoet dan niet meer aan de wettelijke eisen. Het moet dan in de originele staat worden teruggebracht en opnieuw door de RDW worden gekeurd.

Er zijn 21 boetes uitgeschreven voor onder andere rijden zonder rijbewijs en het vasthouden van een mobiele telefoon. 'Ook zijn er illegale sigaretten aangetroffen waarover geen accijns is betaald. Hier wordt de betreffende persoon voor vervolgd. Ten slotte zijn er 3 aanhoudingen geweest voor het rijden onder invloed en voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs'.

Verkeersoverlast

De brandweer reed tijdens de actie door de wijk om te controleren op de toegankelijkheid van de wegen voor hulpdiensten. 'Tijdens de controle kregen negen mensen een waarschuwing voor het verkeerd parkeren van hun auto. Drie voertuigen stonden zodanig verkeerd geparkeerd dat daar door een boa een boete voor is uitgedeeld'.

13 instanties

De instanties die naast de gemeente deelnamen aan de actie waren: Belastingdienst, Brandweer, Douane, DCMR Milieudienst Rijnmond, Forensische Voertuig criminaliteit, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Politie, Stedin, Stroomopwaarts, Vreemdelingenpolitie, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Waterweg Wonen en Woningstichting Samenwerking.

Het interventieteam van de gemeente Vlaardingen organiseert volgens de gemeente regelmatig dit soort wijkgerichte acties met haar samenwerkingspartners.