advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Gemeente Schiedam gaat in gesprek met organisatie Jeneverfestival over parkeren

Na de golf van parkeerboetes die vorig weekend werden uitgedeeld aan distillateurs die deelnamen aan het Jeneverfestival in Schiedam, gaat de gemeente in gesprek met de organisatie. Dat laat een woordvoerder weten aan Twee. Op social media barstte na onze publicatie een discussie los over het het parkeren in de Schiedamse binnenstad.

Gemeente Schiedam gaat in gesprek met organisatie Jeneverfestival over parkeren
Foto: Twee/Instagram/Marco Spruit Bleeker
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

donderdag 11 april 2024 10:43

In het weekend van 6 en 7 april was het Jeneverfestival in Schiedam. De Havenkerk was gevuld met verschillende distillateurs en trok dit jaar 750 bezoekers, meldde de organisatie. Omdat er de Lange Haven momenteel open ligt vanwege werkzaamheden, stonden de wagens van de distillateurs geparkeerd op de Vismarkt, dichtbij de Havenkerk.

'Of er duidelijk een aanwijzing staat of het mag of niet weet ik niet. Het stond in ieder geval flink vol met auto's' liet Marco Spruit Bleeker, werkzaam in het Nationaal Jenevermuseum, de organisator van het Jeneverfestival, aan Twee weten. Die wagens hebben dus allemaal een bekeuring gekregen. Want parkeren op de Vismarkt is al sinds de herinrichting in 2016 niet toegestaan.

Geen gastvrije ontvangst

'Geen gastvrije ontvangst' meldde Marco op Instagram, doelend op al die boetes voor de distillateurs die Schiedam bezochten voor het evenement. Temeer omdat volgens de parkeer-apps van bijvoorbeeld de ANWB en Yellowbrick je gewoon (betaald) kunt parkeren op de Vismarkt. De hele Lange Haven is echter al jaren geleden een woonerf geworden en parkeren mag alleen in de met een 'P' aangegeven vakken.

yellow

Gemeente gaat in gesprek

'De gemeente hecht veel waarde aan een levendige binnenstad, waar wonen, werken en recreëren hand-in-hand gaan. Evenementen leveren daaraan een belangrijke bijdrage' aldus de gemeente. 'We zullen daarom in gesprek gaan met de organisator van het Jeneverfestival. Die kan bij een volgende gelegenheid zijn gasten wijzen op plaatsen waar zij kunnen parkeren'.

Bewoners blij

Daar zijn de bewoners van de Vismarkt blij mee, althans, dat schrijft Ronald Jaggie aan Twee. Hij stuurde een brief namens de bewoners naar de organisatie van het Jeneverfestival. 'Dat mensen de verkeersregels niet meer kennen is hun probleem. De bewoners van de vismarkt zijn blij dat het pleintje vijf jaar geleden autovrij is gemaakt. Dat moet zo blijven. Misschien voor jullie als museum de suggestie om de destillateurs volgend jaar te wijzen op het feit dat geparkeerd kan worden op het parkeerterrein Westvest waar meer dan honderd plaatsen zijn'.

Ronald vervolgt: 'Zoals ze zeggen tegen ons als bewoners als er overlast is 'dan moet je niet in de binnenstad gaan wonen'. Zo gaat dat ook op voor een museum in de binnenstad. Goede voorbereiding ten aanzien van dit, overigens leuke, evenement betekent ook dat je de deelnemers en standhouders goed voorlicht over bijvoorbeeld de parkeer (on)mogelijkheden'.