advertentie

Tour de France Femmes deze zomer over Broersvest, Liesveldviaduct en Blankenburgverbinding

Vlaardingen en Schiedam hebben de route gepresenteerd van de openingsetappe van Le Tour Femmes op 12 augustus. De etappe start in Rotterdam en rijdt via Schiedam en Vlaardingen door het Westland richting de finish in Kijkduin.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 12 april 2024 14:00

“Schiedam komt in beeld en dat is te gek!”, zegt Antoinette Laan, wethouder Sport, enthousiast. “De regisseur moet de hoogste molens van Nederland niet vergeten in beeld te brengen.” Bart Bikkers, de projectwethouder van de Tour de France Femmes in Vlaardingen, verheugd zich vooral op de ‘Col du Liesveld’. “Hij gaat echt dwars door onze stad. We kunnen Vlaardingen op de kaart zetten in 190 landen waar dit wordt uitgezonden.”

Schiedam

De etappe start met een tocht door het centrum van Rotterdam. Vervolgens komt het peloton via Het Kasteel aan op de Horvathweg in Schiedam. Na Station Schiedam Centrum slaan ze links af en rijden ze over de ’s Gravenlandseweg en de Broersvest. Bij de Koemarkt gaan de dames rechtsaf om via de Oranjebrug en de Burgemeester Knappertlaan de Vlaardingerdijk te bereiken, richting Vijfsluizen.

Vlaardingen (deel 1)

Daar rijden de beste vrouwelijke fietsers van de wereld Vlaardingen binnen. Ze slaan de Schiedamsedijk af richting Station Vlaardingen Oost. De rotonde wordt rechtdoor genomen: via de Mr. L.A. Kesperweg de Westlandseweg op. De wielrenners rijden de dijk af bij de Hoflaan. Vervolgens slaan ze rechtsaf over de Oude Havenbrug naar het Liesveldviaduct. Via de Markgraaflaan, de Van der Driftstraat, de Burgemeester Pruissingel en de Westlandseweg bereiken de dames de A20. Dat doen ze via afrit 8, dus tegen de richting in. Vanaf hier kunnen ze namelijk de Blankenburgverbinding bereiken zonder al teveel hinder te veroorzaken op de A20.

Vlaardingen (deel 2)

De rit door de Blankenburgverbinding is een historisch moment, aangezien het nieuwe stuk snelweg in december pas wordt geopend. Na een rondje door Voorne aan Zee en Nissewaard wordt dezelfde route terug door de Blankenburgverbinding richting afrit 8 genomen. Via de Marathonweg wordt de Maassluissedijk bereikt. Vanaf hier rijdt het peloton door het Westland en Den Haag naar de finish in Kijkduin.