advertentie

Gehele oppositie dient motie van wantrouwen in tegen wethouder Proos

Alle negen oppositiepartijen in de Vlaardingse gemeenteraad willen dat wethouder Arnoud Proos (ChristenUnie/SGP) zijn biezen pakt en vertrekt. Zij dienen namelijk een motie van wantrouwen tegen hem in. Ook beschuldigen zij de wethouder van liegen. Dit wordt door zijn fractievoorzitter, Wouter de Reus, weerlegt.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 17 april 2024 14:10

Volgens de wet moet een wethouder in een gemeente wonen waar hij wethouder is. Alleen bij bijzondere omstandigheden mag een wethouder ergens anders wonen. Hiervoor krijgt de wethouder een ontheffing van een jaar. Eind deze maand wordt zo’n ontheffing voor de derde keer aangevraagd voor wethouder Arnoud Proos. “Het is gebruikelijk dat je voor het eerste jaar een ontheffing krijgt”, aldus Arnout Hoekstra (SP), hoofdindiener van de motie. “Of hij moet naar Vlaardingen verhuizen of hij moet ander werk zoeken.”

De oppositie valt vooral over een artikel dat in mei 2022, tien dagen voor de benoeming van Proos, in de Barendrechtse krant De Schakel stond. Hierin staat dat Proos niet wilde verhuizen, terwijl De Reus tien dagen later zei dat Proos wel wilde kijken naar mogelijke Vlaardingse woningen. “Ik kende het artikel nog niet, ik heb het maandag voor het eerst gezien”, aldus De Reus. “Ik ben gaan rondvragen en de desbetreffende journalist zei ook dat het niet waar is.” Volgens De Reus ging het om een informeel gesprek waarvan de conclusie verkeerd is opgeschreven.

Rauw op het dak

Ondanks dat komt de oppositie met een vertrekverzoek aan wethouder Proos. Dit kwam rauw op het dak vallen bij De Reus. “Dat doet zeer. Ik ben door niemand gebeld en ook de burgemeester is niet ingelicht. Er is gelijk een motie van wantrouwen ingediend en naar de pers gegaan. Dat vind ik jammer dat had ik graag anders te zien.”

Volgens Hoekstra is het belangrijk dat de oppositie dit signaal afgeeft. “Anders hebben we over twee jaar weer een wethouder die buiten de stad woont. We vinden dat dit niet de situatie mag zijn. Als je gezin niet wilt verhuizen dan moet je niet in een andere gemeente politicus worden.”

Het voorstel om Proos weer een ontheffing te verlenen én de motie van wantrouwen worden op 25 april behandeld in een raadsvergadering. Naar verwachting wordt het een hevig debat die met een sisser zal aflopen. De oppositiepartijen zullen er alles aan doen om de wethouder een keus te laten maken, maar hoogstwaarschijnlijk zal de coalitie wethouder Proos niet dwingen om te verhuizen of te vertrekken.