advertentie

Schiedams wetenschapstalent wint internationale prijs met ontleden vis

Jochem Kistemaker uit Schiedam heeft goud behaald op de European Olympiad of Experimental Science in Luxemburg. Deze internationale competitie moet ervoor zorgen dat jongeren in heel Europa interesse krijgen in vakken zoals biologie, natuurkunde en scheikunde.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 17 april 2024 14:16

De Schiedammer won al meerdere wetenschapsprijzen, zoals brons op de  Internationale Biologie Olympiade in de Verenigde Arabische Emiraten. Een jaar eerder won hij de ScienceMakers Award in Eindhoven.

Specifiek focuste Kistemaker zich in Luxemburg op biologische experimenten. “Ik heb kankercellen onder de microscoop bekeken, een vis ontleed en de huid gekookt om onder de microscoop te bekijken. Daarna moesten we daarbij opdrachten doen om een zo hoog mogelijke score te halen."

Samen met twee andere teamgenoten wist hij genoeg punten te verzamelen om in de top tien te eindigen op het toernooi. De tien beste teams ontvingen allemaal goud, waaronder dus Kistemaker.

Volgend jaar gaat Kistemaker studeren, waardoor hij is uitgesloten aan deelname voor volgend jaar.  Wel hoopt hij dit jaar nog een keer aan de Internationale Biologie Olympiade te kunnen meedoen.

Schiedams wetenschapstalent wint internationale prijs met ontleden vis
Jochem (rechts) poseert met zijn team trots met de de vlag en de medaille, foto: Anne de Rond