advertentie

De twintigste Vriendenfles: een etiket vol familiegeschiedenis

Een fles met als inhoud ‘gewone’ Schiedamse moutwijnjenever, maar met een buitenkant die het een collectorsitem maakt. Dit jaar wordt de twintigste Vriendenfles uitgebracht. Het etiket van de fles wordt ieder jaar door een andere Schiedamse kunstenaar ontworpen. Dit jaar is dat wel een heel speciaal persoon.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 03 mei 2024 11:18

In 2004 begon de Vriendenfles als initiatief om leden van de Vrienden van het Jenevermuseum een extraatje te geven. “Er worden maar 130 tot 150 flessen gemaakt”, vertelt Ton Heuchemer, vrijwilliger bij het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. “Ze zijn genummerd en traditiegetrouw wordt fles nummer 1 uitgereikt aan de burgemeester van Schiedam.” Zondag 5 mei krijgt Harald Bergmann zijn eerste Vriendenfles overhandigd.

De twintigste Vriendenfles is ontworpen door Marita Beukers. Haar voorouders waren jeneverstokers en zaten gevestigd in Lange Haven 74, het huidige pand van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. “De familie is rond 1650 de Rijn af komen zakken”, vertelt Marita. “Ik denk dat mijn familie ongeveer 150 jaar lang Jeneverstoker in Schiedam is geweest.”

Gallische haan

Het ontwerp van Beukers is een knipoog naar de branderij van haar voorouders. “Ik heb onderzoek gedaan naar het reclamemateriaal. Kapotte flessen, blauwe tinten en een gallische haan, dat was het logo. De fles is ook een beetje een ode aan mijn voorouders.” De fles zal zondag met een stoomschip de Schiedamse haven in worden gebracht en vervolgens feestelijk worden onthuld in de Havenkerk, naast het Jenevermuseum. Marita heeft er enorm veel zin in. “Ik vind het spannend en een hele eer. Ik heb uiteraard de hele familie uitgenodigd.”