advertentie

Stolpersteine: eeuwige getuigen van verloren levens

In het kader van Theater Na de Dam zal er na de Dodenherdenking op 4 mei een muzikale voorstelling in de Windwijzer in Vlaardingen worden opgevoerd. De voorstelling gaat over Stolpersteine, die ook in Vlaardingen én Schiedam te vinden zijn.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 03 mei 2024 13:05

Stolpersteine zijn herdenkingsstenen van tien bij tien centimeter die voor de huizen zijn geplaatst van Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd naar concentratiekampen. In Schiedam liggen 146 stenen, in Vlaardingen vijftien.

In beide steden betekent dat, dat er voor iedere gedeporteerde inwoner een Stolpersteine ligt. Ondanks dat er geen Stolpersteine meer bijkomen, blijven zowel Stichting Stolpersteine Schiedam als de Historische Vereniging Vlaardingen zich inzetten om mensen te informeren over wat zich in de steden tijdens de oorlog heeft afgespeeld.

“Het doel is om deze mensen te blijven herinneren,” vertelt Peter Groeneweg-van der Wal van Stichting Stolpersteine Schiedam. Zijn Vlaardingse collega van de Historische Vereniging, werkgroep Stolpersteine, Gert-Jan Alberts, sluit zich daarbij aan: “We willen graag dat mensen even bij de stenen stilstaan om na te denken over wat er is gebeurd en ook wat er in het heden kan gebeuren.”