advertentie

Reddingsbrigade schiet vrouw die tijdens suppen onwel werd te hulp

Op zondagmiddag is het een drukte van jewelste bij de Surfplas in Vlaardingen. De zon schijnt en vanwege Bevrijdingsdag worden er rondom het water allerlei activiteiten georganiseerd. Maar wanneer een vrouw tijdens het suppen opeens onwel wordt en in het water valt, slaat de sfeer om.

Reddingsbrigade schiet vrouw die tijdens suppen onwel werd te hulp
foto: Flashphoto
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

maandag 06 mei 2024 15:01

De vrouw hing eerst nog aan de sup. 'De jongen van de sups rende er al meteen naar toe' vertelt Silvia, instructrice bij de Vlaardingse reddingsbrigade (VRB), aan Twee. Toen Silvia de vrouw in het water zag wegzakken sprong ze zonder aarzelen met al haar kleren aan het water in. Ze sleepte de vrouw tezamen met een mede collega van de VRB, die daar ook in haar vrije tijd was, de kant op. Op het strand raakte de vrouw bewusteloos. Silvia riep hulp in en begon direct aan de reanimatie. Ook het Rode Kruis en agenten in burger schoten te hulp.

"M'n schoonmoeder hoorde opeens dat iemand om een AED vroeg", vertelt Esmee die op het terras zat met haar vriend en schoonfamilie, aan Rijnmond. De 23-jarige verpleegkundige komt ook meteen in actie en loopt naar het strand, waar de bewusteloze vrouw net uit het water is getild. Omdat ze op dat geen ademhaling meer heeft, moet er gereanimeerd worden.

"Ik heb mezelf voorgesteld als verpleegkundige. Toen ben ik met vier anderen begonnen met reanimeren", vertelt ze. Niet veel later vult de omgeving zich met brandweerlieden, politie en andere hulpverleners. Er wordt zelfs een traumahelikopter opgeroepen.

Vijftien minuten reanimeren

Na tien tot vijftien minuten wordt er een hartslag waargenomen en komt de vrouw weer bij. "Vanaf toen hebben de ambulancemedewerkers het overgenomen en haar naar het ziekenhuis gebracht. Ik durf niet te zeggen hoe het nu met haar is", vertelt Esmee.

"Het was wel echt een fijne samenwerking. Iedereen was snel betrokken. Ik ben vooral dankbaar dat de hulp werd gewaardeerd."

Even schakelen

Nadat de bewusteloze vrouw door het ambulancepersoneel is meegenomen, neemt Esmee even de tijd om zich op te frissen. Vanuit haar werk heeft ze helaas al vaker reanimaties meegemaakt, maar dat haar dat ook in haar vrije tijd overkomt is voor het eerst. "Het was echt wel even schakelen", legt ze uit.

Vanwege haar werkervaring is Esmee niet al te erg aangedaan door de gebeurtenissen van zondag. "Ik heb het nog wel even nabesproken met mijn familie, maar dat is dan ook voldoende voor mij. Ik hoop vooral dat het goed met haar gaat."

Rijnmond heeft met de veiligheidsregio gebeld om te vragen hoe het met de onwel geworden vrouw gaat. Een woordvoerder geeft aan daar niets over te kunnen zeggen. "Zodra de ambulance wegrijdt bij de plaats van het incident, krijgen wij geen verdere informatie meer."