advertentie

Woning compleet uitgebrand: 'Kom snel, verlaat je woning!'

De schade is groot en de schrik zit er goed in bij bewoners van een flat aan het Johan Straussplein in Schiedam. Vrijdagochtend vroeg stond één van de flatwoningen in lichterlaaie. "We hoorden heel veel knallen, ontploffingen", vertelt Najat, de buurvrouw van de getroffen woning, aan Rijnmond.

Beeld: Flashphoto
Beeld: Flashphoto
redactie

door redactie

vrijdag 10 mei 2024 14:19

Najat werd rond 07:30 uur wakker gemaakt. "Kom snel, verlaat je woning", riepen haar buren. "Toen ik wakker werd rook ik eigenlijk meteen al brandlucht, maar ik wist niet dat het zo dichtbij was", vertelt ze.

Toen ze de deur achter haar dichtdeed, zag ze haar buurmeisje bij de brandende woning staan. Zo snel mogelijk verlieten ze samen het flatgebouw. "Ik denk dat zij 12 of 13 jaar oud is. Ze was in shock. Wat ik begreep was dat zij alleen thuis was toen de brand uitbrak." Verbijsterd kijkt de buurvrouw naar de woning. "Het is volledig uitgebrand. Het is niet meer te redden."

Eén persoon is door ambulancepersoneel gecontroleerd vanwege het inademen van rook. Verder bleef iedereen ongedeerd.

'Rare geluiden'

Emre schrok 's ochtends ook al vroeg wakker. "Ik dacht eerst dat het een burenruzie was", vertelt hij. "Je hoorde allemaal rare geluiden. Raar gekraak, flessen die kapotgingen. Allemaal dingen gingen kapot", licht hij toe. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Toen de brand uitbrak, logeerde zijn 1-jarige neefje bij Emre. "Vooral met hem erbij was het schrikken." Het plan was om er een mooie dag van te maken, vertelt hij. "Maar dat zit er helaas vandaag niet in."

Brokstukken en waterschade

Eén ding is duidelijk: de schade aan de getroffen woning is groot. Van binnen is het huis volledig uitgebrand en overal liggen brokstukken. Ook van buiten is de schade zichtbaar: ramen zijn gebroken en delen van het huis zijn volledig zwartgeblakerd.

Andere woningen zijn ook niet onbeschadigd gebleven. In één van Najats muren zit een scheur. "Ik moet nog checken of de muur ook warm is", zegt ze. Ook buurman Emre ziet het somber in. "Mijn woning staat vol met water. Er is veel waterschade door het blussen", zegt hij aangeslagen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.