advertentie

Nationale Molendag: ‘Het proces van graankorrel tot meel’

Oude ambachten die op straat uitgevoerd worden, mensen in honderd jaar oude klederdracht en opengestelde molens. Op zaterdag 11 mei is het Nationale Molendag, waar alles wordt uitgelegd over de oude toestellen.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

zaterdag 11 mei 2024 17:30

In Schiedam begint Molendag in de ochtend. Een groep mensen, gekleed in klederdracht van honderd jaar geleden, stappen aan boord op een boot bij molen De Walvisch en varen al zingend naar molen De Palmboom. Onderweg worden er foto’s gemaakt en wordt er gezwaaid naar de groep mensen in de boot.

‘Alleen maar blije gezichten’

Bij Molen De Kameel begint het feest echt. Op een podium worden toespraken gehouden en daarna wordt er gezongen. Bram de Vries is molenaar van De Kameel en laat bezoekers zien wat de molen doet. “Er komt steeds meer wind, dus we gaan proberen te malen. We laten het proces van graankorrel tot meel zien.”

Medeorganisator Marijn Poel van Triple C vindt het een geslaagde dag. “Met allen maar blije gezichten en de zon die schijnt, kan er niets meer misgaan. Je kan bij bijna alle molens naar binnen en er zijn heel veel oude ambachten die hun werk uitvoeren.”

Domien Akkermans van de Restauratie Werkplaats Schiedam is één van de mensen die een oud ambacht uitvoert. “We zijn een kuipstuk aan het maken voor een molen. Hierachter ligt het originele kuipstuk uit 1776 en nu zijn wij een nieuw kuipstuk aan het maken voor de molen. Nu kunnen mensen meegenieten van een stukje ambachtelijk werken.”

‘Pannenkoeken bakken’

Niet alleen in Schiedam wordt de feestdag van de Nederlandse molens gevierd, maar ook in Vlaardingen bij molen Aeolus. “We pakken vandaag lekker uit. Er worden pannenkoeken door ons gebakken. De gasten kunnen daarvan genieten.  Verder mogen kinderen zelf pannenkoekenmeel scheppen, afwegen en mee naar huis nemen.”