advertentie

Aziatische tijgermug nog nooit waargenomen in Schiedam en Vlaardingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit jaar het hoogste aantal tijgermuggen vastgesteld. In Schiedam en Vlaardingen is er echter nog nooit één waargenomen.

Aziatische tijgermug nog nooit waargenomen in Schiedam en Vlaardingen
Foto: Pixabay
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 13 mei 2024 16:15

Volgens de NVWA, die sinds 2010 verantwoordelijk is voor monitoring en bestrijding, lukt het nog steeds om de mug op lokaal niveau te bestrijden. Dit kan mogelijk verklaren waarom de mug hier nog nooit is waargenomen.

De mug staat vooral bekend om infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya, die het kan overdragen op mensen. En daarom wordt de mug bestreden. Ondanks dat zegt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), die de gezondheidsrisico's onderzoekt, dat de kans dat je zo'n ziekte in Nederland krijgt,  klein is.

Waar de mug precies vandaan komt is onbekend. “Het meest waarschijnlijke is dat ze meeliften in voertuigen van vakantiegangers die in delen van Europa zijn geweest,” vertelt een woordvoerder van de NVWA.

Mocht je nou toch een Aziatische tijgermug tegenkomen, dan raadt de NVWA aan om vooral stilstaand water uit de tuin te verwijderen. Ook raad de organisatie aan geen emmers, bloempotten of andere voorwerpen mee naar huis te nemen want daar kunnen volgens de organisatie eitjes in zitten.