advertentie

Een knalgroene wijk tussen de snelweg, de haven en het spoor

Heijmans en Vogelbescherming Nederland zijn een samenwerking gestart om in nieuwbouwwijken nog meer rekening te houden met de natuur. Dit doen zij al in Park Vijfsluizen, aan de rand van Vlaardingen. “Het zorgt voor geluidsdemping, schone lucht, schoon water, maar het brengt ook mensen bij elkaar.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 14 mei 2024 16:54

Jan Willem Burgmans, programmaleider biodiversiteit bij Heijmans, legt uit hoe de natuur in de wijk terugkomt. “De geluidsschermen geven een parkachtige omgeving. Er komt centraal een kruidenrijk grasland met veel insecten. Die kunnen worden opgegeten door zwaluwen, die zich weer kunnen nestelen in de stenen in de gevels.” De twee partijen werken op innovatieve manieren samen. Bijvoorbeeld door raamfolie aan te brengen waardoor vogels niet tegen de ruiten vliegen en AI-technologie die meet hoeveel insecten op een bouwplaats blijven wonen.

Volgens Timo Roeke, senior natuurbeschermer bij de Vogelbescherming, zijn stedelijke gebieden heel belangrijk voor vogels. “Één op de twintig vogels komt voor in stedelijk gebied. Door deze samenwerking kunnen we kennis en praktijk bij elkaar brengen.” Om de wijk ook na de bouw groen te houden levert Heijmans de huizen op met groene heggen om de percelen, klimplanten tegen de gevel en vruchtbare grond in de tuin.