advertentie

Zoon douanier smokkelt cocaïne: ‘Wie zet zijn moeder in zo’n situatie’

Douanier Irene H. zit al meer dan een jaar gevangen. Ze staat op 14 mei voor de rechter voor het doorspelen van containernummers in de Rotterdamse haven. De in Schiedam geboren vrouw, maar inmiddels woonachtig in Capelle aan den lJssel, noemt haar detentie extreem zwaar. "Lichamelijk gaat het slecht, ik heb een hoge bloeddruk, gebruik meer medicatie dan ooit en voel me onveilig.” Ook is ze heel erg boos, boos op haar zoon die alles zou hebben veroorzaakt. 

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 14 mei 2024 18:40

Op 14 mei stond de douanier in de rechtbank voor meerdere delicten, waaronder computervredebreuk, schending van het ambtsgeheim, deelname aan een criminele organisatie en de invoer van negenhonderd kilo cocaïne. 

De politie kwam de zaak op het spoor na het onderscheppen van berichten tussen medeverdachte Clyde B. en de zoon van Irene: Deon da C. De berichten gaan onder andere over scheepscontainers in de haven van Rotterdam. Aankomsttijden, bootmerken en containernummers werden doorgestuurd tussen juni 2021 en februari 2023. De berichten waren afkomstig van de laptop van Irene H.   

‘Wie zet zijn moeder in zo’n situatie’ 

Tijdens de zitting beroept Irene zich op haar zwijgrecht, behalve wanneer het gaat over haar detentie. Gefrustreerd en vol onbegrip vertelt ze dat het de schuld is van haar zoon.  Hij zou schuldig zijn voor de situatie waar de douanier in zit. "Wie zet zijn moeder in zo’n situatie?”, vraagt ze zich af.

Haar zoon, Deon da C., is emotioneel en geeft toe: “Het was het allemaal niet waard, dit is de grootste fout van mijn leven.” Hij bekent meerdere keren ingelogd te hebben op de douanesystemen via de laptop van zijn moeder. De gegevens verkocht hij aan Clyde B. voor 1500 tot 3500 euro per keer, geld was hierin zijn grootste drijfveer. Deon zegt tot slot, dat hij vanwege zijn frequente cannabisgebruik niet goed heeft ingeschat wat de consequenties waren. 

‘Leider van het netwerk’ 

Foto’s en andere gegevens die terug te vinden zijn op de telefoons van de drie verdachten maken duidelijk dat er bedragen zijn uitgewisseld voor de containerinformatie. Ook zouden IP-adressen geregeld leiden naar het adres van Deon da C., als er werd ingelogd op het account van zijn moeder. Om hoeveel doorgespeelde informatie en containernummers het gaat is niet bekend. Wel zegt Deon da C. dat mogelijk alle nummers die in het dossier zitten via hem zijn verstrekt. Dus ook containers die onderschept zijn waar zichtbaar cocaïne in heeft gezeten. 

De officier van justitie omschrijft de situatie als een driehoeksverhouding tussen Irene H., haar zoon, en B., met B. als de vermoedelijke leider van het netwerk. De aanklager eist een gevangenisstraf van acht jaar tegen Irene H. en zeven jaar tegen haar zoon, vanwege zijn medewerking. Tegen B. wordt een straf van twaalf jaar geëist, dit vooral vanwege zijn leidende rol en het feit dat hij geen verklaring heeft afgelegd.

De zaak zal op 15 mei verder worden behandeld. De advocaten van Irene H. en Deon da C. mogen dan dieper op de zaken ingaan. Clyde B. heeft besloten geen gebruik te maken van zijn recht op een laatste woord. Zijn advocaat vraagt vrijspraak. 

De uitspraak wordt op 28 mei verwacht.