advertentie

Caiway stopt vanaf 1 juli met analoge tv- en radiosignalen

Caiway, gevestigd én actief in Schiedam, stopt per 1 juli definitief met het uitzenden van analoge tv- en radiosignalen via de kabel. Maar er lijkt een alternatief te komen.

Caiway stopt vanaf 1 juli met analoge tv- en radiosignalen
Een nostalgische radio uit de jaren '50, foto: Twee
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 15 mei 2024 12:57

'Net als andere kabelaanbieders in Nederland stappen we volledig over op digitale tv- en radio,' zegt Levi Bosselaar, woordvoerder bij Caiway. Het Schiedamse bedrijf volgt hiermee volgens de woordvoerder de trend van concurrenten zoals Ziggo en KPN, die eerder al de overstap maakten.

Caiway benadrukt in een reactie dat de omschakeling nodig is omdat het analoge systeem sterk verouderd is. 'Het tv-signaal is kwalitatief slecht en past niet meer bij de huidige uitzendtechnieken die worden gebruikt door tv-zenders. Deze analoge signalen nemen daarbij ook veel ruimte in op de kabel, terwijl klanten hier nauwelijks nog gebruik van maken'.

Caiway zal de analoge systemen stopzetten in alle plaatsen waar het nog beschikbaar was. De meeste diensten worden nu al via glasvezel en het Coax-netwerk via DVB-C aangeboden. Klanten die interactieve tv of digitale tv gebruiken, zullen geen verandering ervaren.

Voor liefhebbers van analoge radio biedt Caiway naar eigen zeggen een oplossing door radio-ontvangers beschikbaar te stellen. 'We denken graag met onze klanten mee hoe ze het liefst radio luisteren. Omdat niet iedereen op dezelfde manier radio luistert, geven we onze klanten zelf de keuze of zij een losse digitale radio-ontvanger willen gebruiken. Deze kunnen zij dan aanvragen via de klantenservice'.

DVB-C wordt gebruikt voor het uitzenden van digitale televisiesignalen via kabelnetwerken. Hierbij wordt de televisie rechtstreeks op de kabel aangesloten. DVB-T is de standaard voor het uitzenden van digitale televisiesignalen via de ether. Het wordt vaak gebruikt voor het ontvangen van televisie via een antenne.