advertentie
  • 112
  • Schiedam

Koperdieven beroven buurt van stroom, vonken uit de meterkast bij omwonenden

In Schiedam zaten vrijdag 208 panden zonder stroom. De hulpdiensten zoals politie en brandweer en Stedin zijn om 9:20 uur massaal uitgerukt naar de Burgemeester Stulemeijerlaan in de wijk Nieuwland. Gemeenteraadslid Serkan Kiliçkaya meldde al snel op X dat koperdieven de veroorzakers van de stroomuitval waren. 

Koperdieven beroven buurt van stroom, vonken uit de meterkast bij omwonenden
Foto: Flashphoto
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

vrijdag 17 mei 2024 09:51

Op berichtendienst X deelt Kiliçkaya een foto van de hulpdiensten bij een transformatorhuisje.

Screenshot 2024 05 17 at 09 51 48 Serkan Kiliçkaya op X Koperdieven hebben hun slag geslagen waardoor wij en de buren nu geen stroom hebben. https t.co 3aIjPc7Q7d X

Volgens Stedin gaat het om de postcodes 3119BG, 3119BE, 3118BA, 3119BD, 3118BK, 3118BL, 3118BM, 3118BC en 3118BJ. Het herstel van de stroomvoorziening kon volgens het bedrijf uren gaan duren: en dat klopte: pas om 17:45 uur was de stroom in Nieuwland weer hersteld.

Vonken uit de meterkast

Flashphoto meldt dat de dader(s) via een luik het transformatorhuisje is/zijn ingekropen om daar vervolgens 'met gevaar voor eigen leven voor een waarde van 300 euro aan koper te stelen. Bij het doorknippen is een hoge spanning vrijgekomen waarbij veel elektrische apparatuur vernield is in de panden er omheen. Bewoners werden wakker van een brandlucht in hun woning en zagen in de meterkast vonken'.

Omdat Stedin de hele dag nog bezig was om de boel te herstellen is nog onduidelijk hoe groot de schade is aan alle elektrische apparaten omdat deze nog niet getest kunnen worden.

Uitvaartcentrum ontruimd

Pal naast het spanningshuisje zit ook een uitvaartcentrum waarvan de koelingen niet meer werken. Daar zijn ze druk bezig de om de overledenen te verplaatsen.

Forensische opsporing is ter plaatse geweest en heeft wat sporenmateriaal veilig gesteld.

Hulpdiensten schalen op

Rijnmondveilig meldde in de loop van de middag dat de hulpdiensten opschaalden ‘in verband met de langdurige gevolgen van een stroomstoring voor de leefbaarheid in de woningen’.