advertentie

Egels gaan van Emaus een ‘levendige begraafplaats’ maken

Stadsecoloog Melitta van Bracht loopt warm voor meer egels in Vlaardingen. Uit het onlangs afgeronde onderzoek van Fabienne Claasens blijkt dat begraafplaats Emaus een geschikt leefgebied kan worden voor egels. “We willen de begraafplaats weer tot leven brengen door het egelvriendelijk te maken,” aldus Van Bracht.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 17 mei 2024 14:10

De begraafplaats in Vlaardinger-Ambacht is volgens de stadsecoloog op dit moment veel te ’schoon’. “We moeten het een ‘nette’ rotzooi maken zodat egels hier kunnen wonen.” Van Bracht vertelt dat het erg slecht gaat met de egels in Nederland. “Iedereen heeft tegenwoordig een tuin vol stenen, daar kunnen de egels niet in leven.”

Ze heeft samen met het team van de begraafplaats al meerdere dingen gedaan om Emaus egelvriendelijker te maken.  “We hebben het gras hoger laten groeien in de hoop dat daar insecten in gaan zitten, wat voedsel is voor egels.” Ook heeft de stadsecoloog  schansen van een oud schapenhek gemaakt, zodat egels die in het water zijn gevallen makkelijk terug de kant op kunnen komen.

Ondanks dat de begraafplaats volgens Van Bracht een ‘dooie bedoeling’ is, zijn er zat dieren die daar volgens haar anders over denken. “Als we de natuur een handje helpen dan komen er steeds meer dieren en vooral egels bij en dat vind ik helemaal te gek. Ik hoop de rest van Vlaardingen ook.”