advertentie

Oudste foto uit Vlaardingen: herdenking van de Slag bij Waterloo

Een halve eeuw na de Slag bij Waterloo komt Vlaardingen samen bij ‘t Hof om zestig veteranen te herdenken die hebben meegevochten. Tijdens deze plechtige bijeenkomst worden ook zeven overlevenden geëerd. Volgens Hjalmer Teunissen van het stadsarchief uit Vlaardingen, is dit de oudste bewaard gebleven foto van Vlaardingen, die dateert uit 1865.

Herdenking 50 jaar Slag bij Waterloo
Herdenking 50 jaar Slag bij Waterloo | Stadsarchief Vlaardingen
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

zaterdag 18 mei 2024 10:18

“Aan de linkerkant van de foto staat een groep veteranen in uniform. Direct daarnaast verzamelden zich de notabelen van de stad, met in het midden burgemeester Pieter Karel Drossaart. Te herkennen aan zijn witte hoed.”

“Ook zie je een pilaar die was opgetuigd voor de viering. Daaronder staat een koets die de zeven geëerde veteranen vervoerd. Aan de rechterkant van de foto is de lokale bevolking te zien, die langs de weg staat en de veteranen met bloemen toejuicht.” Volgens Hjalmer geeft deze foto een mooi inkijkje in hoe Vlaardingen er 160 jaar geleden uitzag.

Deze verhalen zijn onderdeel van een serie historische onderwerpen die gemaakt zijn in samenwerking met het Vlaardingse stadsarchief.