advertentie

Met bloemen, toespraken en poëzie zijn de Vlaardingse vissers herdacht

"Te gek voor woorden" vindt Hans van Ekelenburg dat de vissers zestig jaar lang niet herdacht werden. Ruim vierhonderd Vlaardingse vissers bleven tussen 1850 en 1964 achter op zee. Na de onthulling van het Vissersmonument in 1950 was het een traditie om jaarlijks, aan de vooravond van Vlaggetjesdag, deze vissers te herdenken. Maar sinds 1964 was dat in Vlaardingen niet meer gebeurd.

Markus Burger

door Markus Burger

zaterdag 18 mei 2024 19:05

Hans is een nabestaande van een visser en één van de kartrekkers achter de herdenking. Hij is erg tevreden en trots. De herdenking op het Grote Visserijplein trok veel belangstelling. Burgemeester Bert Wijbenga was aanwezig en sprak de mensen toe. Hij noemde Vlaardingen een 'stoere haringstad'.

'Zee is cruciaal'

Ook dominee Wout van Haften gaf een speech. “De zee is onmisbaar. Het bedekt twee derde van de aarde. Ze is, en blijft, cruciaal.”

Van Ekelenburg is blij dat er eindelijk weer aandacht is voor de gevallen vissers: “Zij zijn mede de oorzaak dat Vlaardingen op de kaart is gezet als haringstad en daar mogen we best trots op zijn.”

Naam visserij weer op ministerie

BBB voorvrouw Caroline van der Plas heeft er (mede) voor gezorgd dat er in het 'hoofdlijnenakkoord', waarmee de BBB, NSC, PVV en VVD een nieuwe regering willen vormen, de naam van het ministerie van Landbouw wordt veranderd in Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Hiermee keert de naam Visserij na 21 jaar weer terug in het ministerie. “De vissers verdienen serieuze aandacht en wij zijn trots op onze vissers. Zij zijn onlosmakelijk deel van de Nederlandse cultuur en zorgen elke dag voor gezond voedsel en een gezonde zee. Door Visserij weer volwaardig onderdeel te laten zijn in het ministerie worden de vissers niet meer genegeerd”, zegt de partijleider.

Jaarlijks

Als het aan Van Ekelenburg ligt is het niet de laatste keer dat er herdacht is aan het Grote Visserijplein in Vlaardingen. “Het is de bedoeling om dit ieder jaar te doen, zoals de traditie van voor 1964”, zegt hij vastberaden.