advertentie

Buurman Jan wordt nieuwe voorzitter Cliëntenraad ziekenhuis

Toen Koos Karssen acht jaar geleden stopte als burgemeester van Maassluis werd hij gevraagd voor de functie als voorzitter van de Cliëntenraad van het Franciscus Vlietland ziekenhuis. Op 1 juni 2024 legt hij die functie naast zich neer en volgt ras-Schiedammer Jan de Vos hem op.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

dinsdag 21 mei 2024 16:26

“Ik vond het leuk om iets te gaan doen waar ik niet zoveel verstand van had”, vertelt Karssen. “Het was een uitdaging. Maar de vraag kwam op het goede moment.” De oud-voorzitter werd namelijk gevraagd voor de functie. Het ziekenhuis was ook geen onbekend terrein voor hem, hij was namelijk al lid van de stichting Vrienden van het Vlietlandziekenhuis. “Dan weet je al wat er speelt. Het was heel duidelijk wat er van mij verwacht werd.”

Koffiekopjes

De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan van de Raad van Bestuur en behartigt de belangen van de patiënten. De Cliëntenraad brengt gevraagd en ongevraagd adviezen uit aan de Raad van Bestuur over direct of indirect gerelateerde cliëntenbelangen. “En dat gaat heel ver. Dat gaat ook tot het aanschaffen van koffiekopjes. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken.”

Karssen had zich een beetje verkeken op de functie. Volgens hem was het dan ook veel werk. “Het kostte mij nog zeker een dag in de week.” Maar nu is het tijd om het stokje over te dragen aan Jan de Vos. De nieuwe voorzitter treedt op 1 juni aan. Ook voor hem is het ziekenhuis geen onbekend terrein. “Ik ben de buurman van het ziekenhuis, woon al ruim zeventig jaar in Schiedam en ben zelfs in het ziekenhuis geboren.”

De Vos heeft er al vier jaar lidmaatschap op zitten. Hij wil de komende jaren de Cliëntenraad meer op de kaart zetten. “Mijn ervaring tot nu toe is, dat voordat je het weet het weer voorbij is". Het voorzitterschap van De Vos is voor de komende vier jaar. Daarna maakt hij, naar eigen zeggen, graag plaats voor een ander: "Het is een mooie periode en ik vind het ook van belang dat je na een bepaalde periode weer plaats maakt voor iemand met nieuwe ideeën.”