advertentie

Desinformatie belast Schiedamse huisartsenpraktijk: “mensen plakken alles aan elkaar”

Op het internet circuleert veel desinformatie over medische onderwerpen, zoals gevaarlijke vaccinaties, supplementen tegen borstkanker en anticonceptie. Onderwerpen die huisarts Lieneke van de Griendt regelmatig tegenkomt in haar spreekkamer. De overheid heeft meerdere initiatieven opgezet om de informatievoorziening te verbeteren, maar Van de Griendt is sceptisch.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 22 mei 2024 15:00

Uit onderzoek van de artsenfederatie KNMG blijkt dat patiënten vaak online adviezen overnemen die niet altijd geverifieerd of wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dit leidt er ertoe dat patiënten soms twijfelen aan of zelfs de behandeladviezen van hun artsen negeren.

De Schiedamse huisarts erkent dit, maar vindt dat er meer diepgang nodig is om te begrijpen waar het fout gaat. "We zien om de haverklap dat mensen de meest vreemde dingen aan elkaar plakken en met informatie komen die wij niet kunnen duiden. Dat is soms lastig, wij moeten dan uitleggen hoe het zit en dat kost inderdaad tijd.”

Maar volgens de huisarts zijn de online adviezen niet altijd slecht. "Soms helpt het als iemand meedenkt. Dan kan er een insteek worden gevonden die mij helpt of tot nieuwe inzichten leidt." Daarmee probeert Van de Griendt uit te leggen dat het heus niet erg is dat mensen zelf op onderzoek uitgaan.

Witte-jassen influencer

Om de kwaliteit van informatie te verbeteren en de werkdruk van artsen te verminderen, zijn er allerlei initiatieven opgezet. Bijvoorbeeld door zogenaamde witte-jassen influencers in te zetten. Artsen die via platforms als TikTok en YouTube antwoorden geven op veel gestelde vragen.

Lieneke van de Grient uit haar bezorgdheid over deze aanpak en wijst naar de coronapandemie “Tijdens de COVID-periode werden voornamelijk kritische dokters gehoord, wat leidde tot onrust onder patiënten. Je moet alle dokters aan het woord laten en niet alleen de dokters die iets willen zeggen.”

Experts aan het woord

Ze adviseert daarom om in kaart te brengen welke onderwerpen actueel zijn en welke informatie verkeerd in de media terecht komt. “Ik zou experts per onderwerp aan het woord laten die een duidelijk beeld kunnen schetsen. Dit zou niet alleen de werkdruk verlichten, maar ook zorgen voor betere voorlichting aan zowel artsen als patiënten. Ofwel dan ben je van beide problemen af.”

Voor betrouwbare informatie verwijst ze naar thuisarts.nl. “Daar is in ieder geval alle informatie betrouwbaar.”

Lieneke van der Griend
Lieneke van der Griend | Foto: Twee