advertentie

90 jaar Tono-groep: van meisjesgroep naar een scoutingvereniging voor iedereen

Scouting Tono-groep bestaat dit jaar negentig jaar en daar staat voorzitter Richard Spruit graag bij stil, want in die negen decennia is er heel wat gebeurd. “Het begon als padvinderij voor meisjes, ons clubhuis brandden in 2017 af en we hebben nu de intentie om met de Taizé-groep samen te gaan.”

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

donderdag 23 mei 2024 09:21

Het begint voor scouting Tono allemaal als mevrouw Redeke een padvinderij voor meisjes opricht in 1921. “Dat is uiteindelijk samen gegaan met een groep uit Rotterdam, maar in 1934 werd de groep opnieuw opgericht. We bestaan dus negentig jaar.”

De Tono-groep begon ooit op een zolder en kwam via verschillende locaties in 1967 terecht in ’t Koetshuis van Boerderij Landvreugd. In 1987 begonnen de eerste jongens bij de Tono-groep, waaronder Spruit. “Mijn ouders dachten dat het iets voor mij zou kunnen zijn en dat bleek ook te kloppen!”

Dertig jaar lang maakte de scoutingvereniging met plezier gebruik van ‘t Koetshuis,  tot dat Spruit in de nacht van 17 op 18 mei 2017 gebeld wordt door een omwonende dat er brand is. “Ik ben er naartoe gereden. Op dat moment stond voor mij de wereld even stil.”

Anno 2024 is de scouting antikraak gevestigd in Boerderij Landvreugd, maar hier moeten ze uit omdat de gemeente het wil verkopen. “We hebben de intentie om samen te gaan met de Taizé-groep om zo een nog betere scoutinggroep te worden. We zullen dan samen gaan in het gebouw van Taizé, mits de buitenruimte wordt aangepakt.”