advertentie

Gasleidingen missen in plan Blankenburgverbinding, gemeente terug naar tekentafel

De aanleg van de Blankenburgverbinding wordt eind dit jaar afgerond. De Raad van State heeft woensdagochtend uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door een omwonende en de Gasunie. De buurtbewoner is bang voor geluidsoverlast en het gasbedrijf mist in het plan de gas- en warmtetransportleidingen. De omwonende heeft geen gelijk gekregen, Gasunie wel.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

donderdag 23 mei 2024 11:20

Welke Vlaardinger precies bezwaar heeft gemaakt tegen het openen van de Blankenburgverbinding, is niet duidelijk. Buurtbewoners die in de Zuidbuurt, ter hoogte van nummer 75F wonen zeggen dat zij het niet zijn geweest. “Wij wisten waar we zouden komen te wonen toen we dit kochten”, vertelt een buurtbewoner die toevallig buiten loopt.

“Wij hebben aan de andere kant van de Rijksweg gewoond en toen hoorde je de weg wel, maar last hadden we er niet van. En tot nu toe valt het ook wel mee, ik hoor alleen de vogels.” In welke hoeveelheid de overlast zich zal voordoen, na het openen van de tunnel, kan de bewoonster zich geen voorstelling maken.

Leidingen op de kaart

Gasunie laat in een reactie weten dat voor de bescherming van leidingen gemeenten hun leidingen moet opnemen in de bestemmingsplannen. “Omdat de gemeente Vlaardingen dat in dit geval niet gedaan had, hebben wij daar bezwaar tegen aangetekend. De uitspraak betekend dat zij dat alsnog moeten doen.”

De gemeente laat daarop weten dat zij dat inderdaad alsnog gaan doen. “Op eigen verzoek hebben we twintig weken de tijd om er voor de zorgen dat deze gas- en waterleidingen goed op de elektronisch beschikbare bestemmingsplankaart komen.” De gasleiding stond er volgens de gemeente niet op omdat de gemeente dit in een ander project wilde doen, echter heeft dat project vertraging opgelopen. "Wat betreft de warmtetransportleiding gold dat er tegen dit inpassingsplan beroep was aangetekend. Dat hebben we afgewacht." De gemeente zegt dat deze uitspraak was zoals zij hadden verwacht.