advertentie

Hans Klok in Schiedam: magie, AI en een snuifje jenever

Illusionist Hans Klok staat op 12 en 13 november in Theater aan de Schie met zijn nieuwste show 'Face-the-Future’. Geïnspireerd op een wereld van kunstmatige intelligentie en virtual reality. Maar de vraag rijst: komt de illusionist naar Schiedam alleen voor de show, of speelt zijn liefde voor jenever ook een rol? "Dat laatste natuurlijk," grapt Klok.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 23 mei 2024 18:10

Hans die in zijn hele leven de hele wereld over reisde, ziet een wereld ontstaan waarin kunstmatige intelligentie steeds meer de overhand neemt. "Ik denk dat mijn beroep over honderd jaar nog bestaat.” Maar over ander branches maakt hij zich wel degelijk zorgen. Hij verwijst naar een film met Katja Schuurman waarin kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om haar stem te klonen. “Dat ze iets zegt wat ze zelf nooit gezegd heeft omdat haar stem gekopieerd is, is eng. Maar het fascineert mij ook; we moeten er ons voordeel mee doen."

Het idee voor een nieuwe show was geboren. “Ik ga in de show de strijd aan met een kwaadaardige digitale versie van mezelf, 'Hans Lok'. Met een speciale tijdmachine reis ik door verschillende tijden, tot ik in het jaar 3085 beland waar ik een avatar kan creëren om hem te verslaan."

Klok benadrukt dat het verhaal belangrijk is, maar dat bezoekers vooral komen voor de verbazingwekkende, bovennatuurlijke elementen van zijn show. Toch geeft de illusionist toe dat een goed verhaal de show verrijkt. "In mijn shows zie je vaak dat het goede het kwaad overwint en dat is ook hier het geval. Dat wil ik de mensen toch meegeven.” 

Hans Klok in Schiedam: magie, AI en een snuifje jenever
Theater aan de Schie