advertentie

Twaalfduizend stemmen zorgen voor behoud Vlaardingse molen Aeolus

De Vlaardingse molen Aeolus opent haar deuren op zaterdag 25 mei om alle Vlaardingers bij te praten over de renovatie van de windkoppels, die mogelijk werden gemaakt door de Vriendenloterij Molenprijs 2023. “Zonder alle steun kan de molen niet draaien,” zegt Siem van der Marel, bestuurslid van de Stichting Exploitatie Molen Aeolus.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 24 mei 2024 15:03

“De molen staat hier sinds ongeveer 1790 en heeft een lange geschiedenis van wegwaaien, afbranden en restaureren.” Volgens het bestuurslid is het een kwestie van geld of een molen wel of niet kan draaien. “Er is heel veel geld nodig om een molen draaiende te houden, omdat je tonnen besteedt aan het onderhoud.”

Ongeveer een jaar geleden bleken de windkoppels kapot te zijn, waardoor de molen niet op de wind graan kan malen. De Stichting besloot zich aan te melden voor de Molenprijs en won deze uiteindelijk ook met twaalfduizend stemmen. Dat leverde de Stichting maar liefst honderdduizend euro op. “Het is ongelooflijk hoe groot het draagvlak voor deze molen is. Door alle mensen die hebben gestemd, kan deze molen blijven draaien.”