advertentie

Ingepakt speelgoed vertelt het verhaal van winnaar Beeldende Kunstprijs 2024

“Ik kon het eigenlijk eerst niet geloven”, vertelt Narges Mohammadi over het moment dat zij hoorde dat ze de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2024 had gewonnen. “Die erkenning is enorm belangrijk, maar ik denk voor iedereen.” Mohammadi wint tienduizend euro en is nog tot 9 juni te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 24 mei 2024 15:51

De Beeldende Kunstprijs is een prijs voor jong talent uit Nederland. Meerdere genomineerden zijn te zien in het museum aan de Hoogstraat. Narges Mohammadi heeft ook een plekje in een van de zalen. “Het werk wat je hier ziet gaat eigenlijk over verloren jeugd”, vertelt de kunstenaar. “Het gaat om mijn jeugd, maar ook over jeugd van anderen. Over zij die geen kind hebben kunnen zijn.” De werken zijn speelgoed ingepakt met papier-maché. “Ik heb nog veel meer, maar dat is hier niet te zien.”

“Wat ik bijzonder vindt aan haar werk is dat het echt iets zegt over een belangrijk thema van deze tijd”, zegt museumdirecteur Anne de Haij. “In dit geval is dat migratie. Maar het is bijzonder hoe ze dat verweeft met hij eigen verhaal. Dat maakte het dat zij moest winnen.”

De expositie van winnaar Narges en de andere genomineerden is nog te zien in het Stedelijk Museum Schiedam tot en met 9 juni. Dan wordt, naast een bedrag van 10.000 euro die Narges al ontvangen heeft, ook de publieksprijs uitgereikt.