advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Van Coltrane tot Davis: Blue Note's fotografische erfenis in Schiedam

Voor het 85-jarig jubileum van jazzlabel Blue Note worden foto's van iconen zoals John Coltrane, Art Blakey en Miles Davis tentoongesteld in Schiedam. Jazzliefhebber Wim van Zon kreeg deze foto's van Michael Cuscuna. Na Cuscuna's overlijden was het moeilijk om de foto's naar Schiedam te halen.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 28 mei 2024 15:07

Blue Note Records, opgericht in 1939, speelde een toonaangevende rol in de jaren vijftig door zijn focus op swingende jazz, een filosofie van medeoprichter Alfred Lion.

“Ik heb bijna 20 jaar samengewerkt met Michael Cuscuna, een prominente figuur in de Amerikaanse jazzwereld die een collectie onderhield van foto’s gemaakt tijdens repetities en opnames bij Blue Note door Francis Wolff.” Via Cuscuna kon Van Zon nooit eerder vertoonde studiofoto’s tentoonstellen. Maar een paar jaar geleden werd Cuscuna ziek. Hij moest zijn collectie verkopen om financieel rond te komen. “Hij verkocht de collectie aan Universal Music, waarna hij begin april overleed, waardoor ons contact verloren ging.”

Universal Music weigerde de beelden te leveren, wat Van Zon teleurstelde, maar hij liet het er niet bij zitten. Hij combineerde werk uit zijn eigen collectie met werk van andere verzamelaars, waardoor de tentoonstelling toch doorging. Enkele nooit eerder vertoonde beelden werden volgens hem via verzamelaars verkregen.

Van Zon refereert aan foto’s die het verhaal van Francis Wolff vertellen, een joodse fotograaf die tijdens de Tweede Wereldoorlog in New York belandde en met Alfred Lion van Blue Note werkte. Wolff maakte foto's van opnames en repetities die gebruikt werden voor albumhoezen. Volgens Van Zon vangen deze foto’s de essentie en sfeer van de muziek perfect, waardoor het lijkt alsof je zelf in de studio bent.

Tentoonstelling in Schiedam

Vanwege het 85-jarige bestaan van Blue Note Records, dat dit jaar wordt gevierd met het opnieuw uitbrengen van vele platen die zeer goed ontvangen worden, heeft Van Zon besloten een tentoonstelling te organiseren. De tentoonstelling bevat een uitgebreide collectie foto’s van oude, maar ook hedendaagse artiesten zoals Gregory Porter, Robert Glasper en Charles Lloyd. De opening vindt plaats op 2 juni bij Tone & Image in Schiedam.

Wim van Zon
Wim van Zon