advertentie

Meisje mishandeld door pleegouders vecht voor haar leven: ‘Ondervoed en meerdere botbreuken’

Een 10-jarig meisje uit Vlaardingen vecht voor haar leven in het ziekenhuis na ernstige mishandelingen door haar pleegouders, meldt de Telegraaf. Het kind, dat ondervoed is en meerdere botbreuken heeft, werd ondergebracht bij het pleeggezin via de William Schrikker Groep en jeugdhulporganisatie Enver. Pleegouders Daisy en John van den B. zijn maandag gearresteerd door de politie.

De Madoerastraat in Vlaardingen (foto: ter illustratie)
De Madoerastraat in Vlaardingen (foto: ter illustratie) | Foto: Google Maps
redactie

door redactie

dinsdag 28 mei 2024 17:36

In de afgelopen zes maanden zijn er meerdere meldingen gedaan over dit pleeggezin. Omwonenden en de school van het meisje hebben herhaaldelijk alarm geslagen bij diverse instanties, waaronder de William Schrikker Groep en Veilig Thuis. Een bron verklaarde aan de Telegraaf: "Ze hebben niets gedaan, anders had dit voorkomen kunnen worden." Er waren signalen dat het meisje al in 2023 mishandeld werd.

De politie onderzoekt welke meldingen zijn gedaan en met wie contact is geweest. “Dit onderzoek zal zorgvuldig worden uitgevoerd”, aldus een politiewoordvoerder. De school van het meisje verwijst naar de politie voor verdere mededelingen. Veilig Thuis wil vanwege privacy niet ingaan op de zaak, maar stelt dat de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld geen meldplicht is.

Gruwelijke praktijken

De mishandelingen zouden zich maandenlang hebben afgespeeld in de woning aan de Madoerastraat in de Indische Buurt, waar het slachtoffertje samen met nog een pleegkind en de biologische dochter van de pleegouders woonde. Het jongere zusje van het meisje is enkele maanden geleden door de rechter bij de biologische moeder geplaatst. Er waren verzoeken om ook het oudste meisje bij familieleden van de moeder onder te brengen.

Het meisje ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Bronnen melden aan de Telegraaf dat ze meerdere botbreuken heeft en ondervoed is. Omwonenden bevestigen dit en vertellen dat het kind graatmager was en dat er grote zorgen waren over haar welzijn. Vorig jaar zou het meisje met een gebroken arm de voortuin onkruidvrij hebben moeten maken in de brandende zon.

Kaalgeschoren en verwaarloosd

Buurtbewoners verklaren dat de pleegmoeder duidelijk liet merken dat ze niets om het kind gaf. Ze deed het voor het geld dat ze voor de pleegzorg kreeg, aldus een buurtgenoot. Voor de zorg van een pleegkind krijgen pleegouders minstens zevenhonderd euro per maand. "Het hoofd van het meisje was kaalgeschoren, terwijl de biologische dochter van het stel wel haar had. Ze zeiden dat ze het deden vanwege luizen," vertelt een Vlaardingse aan de Telegraaf.

De 37-jarige vrouw en haar man staan in de buurt bekend als swingers en plaatsen advertenties op sexjobs.nl, waarin ze op zoek zijn naar partners voor partnerruil. Ze organiseerden vaak seksdates bij hen thuis, waarbij de kinderen in en om het huis speelden. De pleegvader zou eerder verdacht zijn van verduistering. Het is onduidelijk hoe pleegkinderen geplaatst konden worden in een gezin waarbij de pleegvader antecedenten heeft bij de politie.

De William Schrikker Groep heeft het incident gerapporteerd bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie zal samen met de instelling een onderzoek uitvoeren. Enver, de instelling die het meisje aan het pleeggezin heeft toegewezen, wil vanwege privacy en lopend onderzoek niet reageren.